Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Flygbränslen som tillverkats av biobaserade hållbart framställda råvaror spelar en viktig roll då lufttrafiken strävar efter omfattande utsläppsminskningar, framgår av Transport- och kommunikationsverket Traficoms utredning. Efterfrågan och utbud av biobaserade hållbara flygbränslen ökar avsevärt. Även syntetiska bränslen ses som en väsentlig del av lufttrafikens framtida drivkrafter.

Centrala metoder för utsläppsminskning inom flygbranschen är att minska på flygen, att effektivera flygmateriel och operationer samt att övergå till användning av alternativa bränslen. Elektrifiering och väteteknologi kan minska flygens utsläpp på lång sikt speciellt då det gäller kortare resor men i det stora hela är flytande biobaserade eller syntetiska flygbränslen avgörande för att snabbt minska utsläppen. 

”Fördelen med biobaserat hållbart flygbränsle är att det redan nu kan blandas in i fossilt flygbränsle och således minska verksamhetens utsläpp utan ändringar i materiel eller infrastruktur. På 2030-talet är det även möjligt att använda 100-procentigt biobaserat hållbart flygbränsle”, betonar Jari Pöntinen, ansvarig direktör inom luftfart vid Traficom.

I Traficoms nya utredning beskrivs användningen av biobaserat hållbart flygbränsle, dess förutsättningar, möjligheter, krav och utvecklingsutsikter.

Regleringen ska uppmuntra till produktion och användning 

Till de centrala åtgärderna för att uppmuntra till produktion och användning av biobaserade hållbara flygbränslen på global nivå hör CORSIA-systemet, i USA skatterabatter och i Europa direktivet om förnybar energi, förordningen ReFuelEU Aviation, EU:s utsläppshandel och EU-taxonomi. Även flera stater uppmuntrar på olika sätt till användning av hållbart flygbränsle.

”Målet med distributionsskyldigheten i förordningen ReFuelEU Aviation är att 70 procent av flygbränslen som distribueras på EU:s flygplatser skulle vara hållbara flygbränslen år 2050. Detta är ett mycket ambitiöst mål som kräver omfattande samarbete av alla aktörer inom branschen”, säger Pöntinen.

Råvarornas hållbarhet måste säkerställas

Biobaserat hållbart flygbränsle är en del av hållbart flygbränsle och kan framställas av använt stekfett, animaliskt fett, oätbara energiväxter, restprodukter från jord- och skogsbruksindustrin, hushållsavfallets bioandel och alger. För dessa bränslen har bestämts hållbarhetskriterier och de får inte konkurrera med bland annat matproduktionen. 

Finländska aktörer anser att det är viktigt att det även i Finland skulle finnas produktion och distribution av hållbart flygbränsle. Ett orosmoment är att den snabbt växande marknaden kan föra med sig utmaningar då det gäller att säkerställa hållbarheten. 

Investeringarna utgör en flaskhals – råvarorna borde räcka

Av utredningen framgår att man i EU bedömer att hållbart producerade biobaserade råvaror borde räcka till för att uppnå målen i förordningen ReFuelEU Aviation. Detta förutsätter ändå betydande insatser även då det gäller produktion av syntetiska flygbränslen. Även Finland ses som potential för produktion av syntetiska flygbränslen.

”Då hållbara flygbränslen blir allt vanligare krävs betydande industriella investeringar. Enligt uppskattningar behövs bara i Europa över 200 nya produktionsanläggningar för hållbara flygbränslen för att kunna motsvara efterfrågan år 2050”, säger utredningens projektchef Riku Huhta vid Destia.

Destia Oy genomförde utredningen till Traficom. 

Ytterligare information

Jari Pöntinen, direktör, jari.pontinen@traficom.fi, tfn 029 534 6071