Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

S-100-produkterna erbjuder sjöfarten noggrannare, mer aktuell och sinsemellan mer interoperabel information än tidigare, vilket förbättrar både säkerheten och effektiviteten i sjötrafiken. I Finland har utvecklingsarbetet framskridit till pilotskedet som en del av det internationella samarbetet inom projektet Baltic Sea e-Nav.

Utvecklingen av de finländska S-100-produkterna uppnådde en betydande milstolpe när de första testprodukterna enligt de nya produktspecifikationerna blev färdiga. Som en del av denna helhet producerade Traficom de första versionerna av det elektroniska sjökortet (S-101) och djupmodellen (S-102). Meteorologiska institutet bidrog å sin sida med produkter för testanvändning som beskriver uppgifter om vattenstånd (S-104) och ytströmmar (S-111). Även om dataprodukterna till sina tekniska egenskaper motsvarar gällande standarder, är de till sitt datainnehåll ännu inte lämpliga för operativt bruk.

Karta: Exempelmaterial för S-101 och S-102 i en ECDIS-simulator.
Exempelmaterial för S-101 och S-102 i en ECDIS-simulator

I och med att testprodukterna har färdigställts övergår projektet Baltic Sea e-Nav till pilotskedet. Genom pilotförsöket erhålls information om produkternas funktionalitet och utvecklingsbehov identifieras. En central aspekt är möjligheten att applicera produkterna i ECDIS-utrustning som är kompatibel med S-100: produkternas praktiska funktionalitet och potentiella utmaningar relaterade till användbarheten klarnar ofta först när uppgifterna visas på kartan.

Ett annat centralt mål i pilotförsöket är att säkerställa interoperabiliteten mellan de olika produkterna. De uppnådda resultaten kan också tas med i det pågående internationella arbetet med att utveckla interoperabilitetsstandarderna (S-98). Även om produktspecifikationerna definierar de tekniska kraven på S-100-produkter har dataproducenterna en aning spelrum när det gäller datainnehållet. Testningen av produkterna inom det östersjöomfattande samarbetet stöder utformningen av ett gemensamt genomförandesätt med målet att skapa en harmoniserad och lättanvänd slutprodukt för sjöfararna.

I projektet Baltic Sea e-Nav leds pilotförsöket av Satakunta yrkeshögskola (SAMK), det svenska forskningsinstitutet RISE och Furuno Finland Oy, som utvecklar programvara för e-navigering. Arbetet inleddes våren 2025 i navigationssimulatorerna vid SAMK, och i ett senare skede övergår man till att pilottesta produkterna under verkliga förhållanden på kommandobryggan på ett testfartyg.

Som en del av pilotförsöket av S-100-produktions- och distributionskedjan har testprodukterna överförts till testmiljön hos PRIMAR som är en centraliserad distributionstjänst (RENC). Processen motsvarar till sina krav den verkliga distributionen och skapar en möjlighet att testa distributionskanalen för dataprodukterna och den tillhörande kvalitetskontrollen. Distributionen av elektroniska sjökort enligt den nuvarande S-57-standarden sker i Finland via samma distributionscenter.

Karta: De finländska S-102-produkterna för testområdet Vasa–Umeå (ljust område).
De finlädska S-102 -produkterna för testområdet Vasa-Umeå (ljust område)

Testprodukterna har väckt stort intresse och man utreder hur de kan införas för mer omfattande testanvändning. Flera tekniska frågor har också uppkommit i anslutning till den digitala distributionsmodellen. Även om distributionsmodellen ofta är osynlig för slutanvändaren är det avgörande att lösa denna fråga för att säkerställa en smidig användarupplevelse för både dataproducenterna och -distributörerna.  
 

Ytterligare information

Läs mer om de första skedena i pilotförsöket inom projektet Baltic Sea e-Nav och om hur det östersjöomfattande samarbetet framskrider på projektets webbplats.

Baltic Sea e-Nav -logo