Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Transport- och kommunikationsverket Traficom har gett ut en guide om att färdas med assistanshund i kollektivtrafiken. Guiden omfattar alla typer av kollektivtrafik, taxitrafik och flygtrafik. Syftet med guiden är att resor med assistanshund inom landet ska bli lättare. Traficom övervakar att rättigheterna hos passagerarna med funktions- eller rörelsenedsättning iakttas i luft-, tåg-, sjö- och busstrafik.

En assistanshund är viktig för att hundföraren ska kunna leva och röra sig självständigt och hunden följer med sin förare överallt – även i trafikmedlen. Assistanshundar åker alltid gratis i trafikmedel.

I Finland arbetar cirka 400 assistanshundar som stöd för sina förare. De flesta assistanshundar är ledarhundar för synskadade. Det finns också till exempel assistanshundar för personer med fysisk funktionsnedsättning, hörselhundar för hörselskadade, stödhundar som assisterar långtidssjuka på olika sätt och hundar som varnar för sjukdomsanfall eller förändringar i blodsockret, såsom hypohundar.

Utbildad personal kan bemöta och vid behov hjälpa hundföraren

Guiden kompletterar lagstiftningen med information om god praxis och kundernas behov. "Vi samlade in information och erfarenheter av assistanshundförare med hjälp av en enkät", berättar specialsakkunnig Taina Saarinen vid Traficom. "Vi bad också de största beställarna av offentliga persontrafiktjänster och trafikföretagen om kommentarer och synpunkter på användningen av assistanshundar", tillägger Saarinen.

Enligt resultaten från enkäten är det bra om trafikföretagen i utbildningen av sin personal inkluderar anvisningar om hur man känner igen assistanshundar och hur de ska bemötas. På så sätt kan farliga situationer och missförstånd undvikas. Många tror bland annat att assistanshundar är sällskapsdjur och går fram till dem under resan. En assistanshund måste få arbeta helt ostörd så att hundföraren har hundens odelade uppmärksamhet.

I guidens innehåll beaktas den nationella lagstiftningen och EU:s förordningar om passagerarrättigheter, som bland annat gäller förhandsanmälan. En hund som ger assistans i lokaltrafiken behöver inte anmälas på förhand. I fjärrtrafiken och taxibilar får man den lämpligaste platsen för sig själv och hunden genom att anmäla assistanshunden på förhand. "Lagstiftningen fastställer för olika typer av fjärrtrafik när en assistanshund senast ska anmälas före resans början. Även om en förhandsanmälan av någon orsak har försummats ska trafikföretagen vidta rimliga åtgärder för att resan ska kunna genomföras. ", förtydligar specialsakkunnig Kirsi Tervola-Joutsen vid Traficom.

”När vi utarbetade guiden märkte vi att en del av trafikföretagen i Finland inte alls kräver förhandsanmälan och på så sätt tillhandahåller mer jämlika möjligheter till spontana resor. En assistanshund får till exempel tas med på tåget i Finland utan förhandsanmälan", berättar specialsakkunnig Taina Saarinen vid Traficom.

"Nästan varje förare av en assistanshund använder kollektivtrafik i sin vardag. Funktionella och smidiga resekedjor underlättar deras liv och hjälper även tjänsteproducenterna att möjliggöra enkla och säkra resor för dem", säger assistanshundexperten Paula Seilanto från Invalidförbundet

Guiden utarbetades av en styrgrupp som förutom Traficom och Invalidförbundet även bestod av kommunikationsministeriet, Ledarhundskolan och Birkalands välfärdsområde. Konsult för arbetet var Linea Konsultit Oy.

Guiden är en del av Traficoms tillgänglighetsuppgifter i anslutning till trafik. Traficom strävar efter att förbättra tillgängligheten i kollektivtrafiken och övervakar rättigheterna för passagerare med funktionsnedsättning och nedsatt rörlighet enligt EU:s förordningar för alla transportsätt.

Traficom hoppas att den nya guiden inkluderas i stor utsträckning till exempel i utbildningen av buss- och taxichaufförer. Guiden finns på finska, svenska och engelska. 
 

Mer information

Taina Saarinen, specialsakkunnig, tfn 0295 346 767, taina.saarinen@traficom.fi  

Kirsi Tervola-Joutsen, specialsakkunnig, tfn 0295 345 234, kirsi.tervola-joutsen@traficom.fi