Man har slutligen kunnat få ett slut på förfalskning av finländska telefonnummer i praktiken efter det att spärrskyldigheterna fullt ut har trätt i kraft. Tack vare spärr av bedrägerisamtal från fasta nummer som togs i drift sommaren 2022 sjönk antalet bedrägerisamtal från tekniskt stöd dramatiskt. Spärren av förfalskning av mobiltelefonnummer har nu varit i drift i två veckor, och genom arrangemanget har man förhindrat rentav över 200 000 bedrägerisamtal per dag.
Transport- och kommunikationsverket Traficom utfärdade i maj 2022 en reviderad föreskrift 28 som ger operatörerna nya skyldigheter att förhindra förfalskning av uppringarens nummer och förmedling av bedrägerisamtal till mottagare av samtal. Syftet med den reviderade föreskriften var att förhindra användningen av finländska nummer för internationell it-brottslighet och minska bedrägerisamtal från utlandet. Skyldigheterna trädde i kraft stegvis: för nummer i det fasta nätet den 1 juli 2022 och för mobilnummer den 2 oktober 2023.
Förfalskning av uppringarens nummer vid bedrägerisamtal som kommer från utlandet har under de senaste åren blivit ett betydande problem också i Finland. Syftet med bedrägerisamtalen har varit bland annat att lura samtalets mottagare att överlåta bedragaren en distansförbindelse till mottagarens dator (bedrägerisamtal från tekniskt stöd) eller ge mottagarens nätbankskoder till bedragaren. Enligt Centralkriminalpolisens tidigare uppskattning har finländarna åren 2020 och 2021 förlorat cirka 7,1 miljoner euro enbart i samband med bedrägerisamtal från tekniskt stöd. Förutom direkt vinning av brott har förfalskningen av finländska mobiltelefonnummer, som blev allt vanligare i somras, medfört betydande olägenhet för de användare vars egna nummer har utnyttjats i bedrägerisamtalen.
Åtgärderna har varit i kraft två veckor och de har visat sig vara fungerande och effektiva
Man har slutligen kunnat sluta förfalskning av finländska telefonnummer i praktiken efter det att skyldigheterna att spärra bedrägerisamtal kraft fullt ut trätt i kraft. "Tack vare spärr av bedrägerisamtal från fasta nummer sommaren 2022 minskade bedrägerisamtalen från tekniskt stöd avsevärt och efter spärren mot bedrägerisamtal från tekniskt stöd förlorade finländarna inte mer än 600 euro år 2022", säger ledande sakkunnig Klaus Nieminen vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.
"Spärr mot förfalskning av mobiltelefonnummer har nu varit i drift två veckor och genom arrangemanget har det varit möjligt att under många dagar förhindra över 200 000 bedrägerisamtal per dag. Antalet kan ställas i förhållande till att i genomsnitt cirka 60 procent av de samtal som rings med ett finländskt telefonnummer från utlandet har varit förfalskade under de senaste två veckorna. Det kan konstateras att skyldigheterna har haft utmärkta resultat", säger Nieminen.
Bedrägerisamtalen kommer dock inte att ta slut
Enligt utvecklingschef Lauri Isotalo vid Cybersäkerhetscentret vid Traficom bör man dock vara beredd för bedrägeriförsök. Brottslingarna hittar nog nya sätt och kan fortfarande ringa bedrägerisamtal från utländska nummer till exempel från landsnummer som inleds med +29 och liknar myndigheternas nummerserie 0295 eller genom att spärra nummerpresentationen; då verkar samtalet komma från ett okänt nummer, säger Isotalo.
Det är dock möjligt att även använda verkliga finländska telefonabonnemang för kriminell verksamhet men i dessa situationer har operatörerna och myndigheterna mycket bättre medel att ingripa än de har för samtal som kommer från utlandet.