Djupmätningsdata - Öppen djupdata
Djupdata framställs genom sjömätning både för produktion av sjökort och för andra ändamål.
består av djuppunkter som suppmätts genom heltäckande sjömätning eller linjelodning. Djupinformation används i främsta hand för sjökortsproduktion samt för planering och underhåll av farleder. I sådana data som producerats genom heltäckande (djupmätningsmetoder (ekoramning och multibeam-ekolodning) är punkttätheten < 2m. Med övriga mätmetoder (t.ex. linjelodning) är punkttätheten 10–40 meter.
Det finns offentliga data över den ekonomiska zonen av havsområdena, Vuoksens, Kymmenes och Kumo älvs vattendrag. Mera detaljerade djupdata för handelsfartygens farleder och båtfarlederna finns tillgängliga genom tillståndsförfarande. I övriga områden varierar tillgången på data.
Förfrågningar om materialet: syvyysmittausaineistot(at)traficom.fi
Territorialövervakningslagen (Extern länk) begränsar systematisk mätning och registrering av havsbottnens topografiska former på Finlands territorialvatten.
Djupdata som omfattar finska havsområden (även territorialvattnen) kan studeras och laddas ned via BSHC:s (Hydrografiska kommissionen för Östersjön) portal för djupdata: http://data.bshc.pro/ (Extern länk)
Djupdata finns tillgängliga över inlandsfarvatten och senare också över havsområdets ekonomiska zon i gridformat via ett gränssnitt som överensstämmer med Web Coverage Service (WCS)-standarden.
Användarlicens för djuppunktsinformation
Användarlicensen är Creative Commons 4.0 Erkännande (Extern länk).
Enligt användarlicensen Creative Commons 4.0 Erkännande (Extern länk) namnges datakällan på det sätt som licensgivaren förutsätter.
Traficom förutsätter att källan för djupinformationen namnges på följande sätt:
"Källa: Transport- och kommunikationsverket. Inte för navigationsbruk. Uppfyller inte kraven för officiella sjökort."
Med navigationsändamål avses alla sjöfarts åtgärder, såsom färdplanering, positionsbestämning, att fastställa lämplig kurs och garantera fartygets säkra framfart.
Sjökortsmaterial
Sjökortsmaterialet sammanställs ur olika datakällor av vilka de viktigaste är djupdata, farledsregistret och Lantmäteriverkets Terrängdatabas. Materialet generaliseras så att det kan användas på flera olika skalnivåer för olika slags sjökortsprodukter. De objektklasser som Traficom ansvarar för är tillgängliga via nedladdnings- och visningstjänsten enligt villkoren i licensen för sjökortsmaterial eller licensen CC BY 4.4.
Allt sjökortsmaterial som framställts av Transport- och kommunikationsverket (Traficom) skyddas av upphovsrättslagen. Användningen av materialet för annat än navigationsbruk är möjlig antingen genom användarlicens för öppna data eller för sjökortsmaterial (med vissa undantag).
Den primära leveranskanalen för allt det sjökortsmaterial som Traficom producerar är Traficoms nedladdnings- och visningstjänst (Extern länk) och gränssnittstjänster. Via dem kan största delen av materialet laddas ned gratis med en användarlicens för öppna data (se Materialanvändning och licenser). Ett undantag utgörs av ett visst material producerat av sjökartläggningen, vilket förtecknas separat och vilket kan laddas ned för annat än navigationsbruk enligt villkoren i användarlicensen för sjökortsmaterial (se Materialanvändning och licenser, licens för användning av Transport- och kommunikationsverket Traficoms sjökortsmaterial).
Om materialet ska användas för navigation, förutsätts en överenskommelse med Traficom. Tilläggsinformation: copyright(at)traficom.fi.
Även följande blankett kan användas: PDF -ansökan/tillstånd (Extern länk) (pdf, 314.34 KB)
Med navigationsändamål avses alla sjöfartsåtgärder, såsom färdplanering, positionsbestämning, att fastställa lämplig kurs och garantera fartygets säkra framfart.