Under coronapandemin blev personbilar populärare och kollektivtrafiken användes mindre. Nu har användningen av kollektivtrafik återhämtat sig till den tidigare nivån och användningen av spårtrafik överskrider redan nivån år 2016. Detta framgår av Transport- och kommunikationsverket Traficoms färska resvaneundersökning, som utredde finländarnas resvanor under hösten 2023.
Under hösten 2023 gjorde finländarna i genomsnitt 2,4 resor i hemlandet per dygn och färdades 34 kilometer under dessa resor. Av resorna i hemlandet gällde 31 procent arbete eller utbildning. 30 procent av resorna gällde fritid och syftet med 26 procent var att handla eller uträtta ärenden. Antalet dagliga resor (antal resor, resor/person/dygn) och antalet resta kilometer under dem var ungefär lika stora som hösten 2021 och 2022 men betydligt mindre än hösten 2016.
Den totala dagliga restiden per person hösten 2023 var cirka 68 minuter per dygn, vilket är betydligt mindre än hösten 2016. Med den totala restiden avses den tid som en person i genomsnitt använder för resor per dygn.
Personbilar är fortfarande populärast
Det vanligaste färdsättet bland finländare är fortsättningsvis personbil: Finländare gjorde 55 procent av sina resor med personbil, antingen som förare eller passagerare. Det näst vanligaste färdsättet var gång: 23 procent av resorna gjordes till fots. Andelen resor med kollektivtrafik var 10 procent och andelen resor med cykel 9 procent. Användningen av kollektivtrafik, och i synnerhet spårtrafik, har återhämtat sig efter coronapandemin och till och med överskridit nivån år 2016.
Personbilars andel av färdsätten minskade med sju procentenheter jämfört med 2021. Däremot ökade kollektivtrafikens, gångtrafikens och cykeltrafikens andelar av färdsätten. Personbilars andel av färdsätten minskade med tre procentenheter och gångtrafikens andel ökade med en procentenhet jämfört med hösten 2022.
Distansarbete är populärt även efter pandemin
Det verkar som att distansarbete har etablerat sig trots att coronapandemin är över. Hösten 2023 hade 35 procent av respondenterna som var anställda arbetat på distans under de sju föregående dagarna, medan andelen år 2022 var 31 procent. Andelen anställda som under veckan arbetat på distans i mer än två dagar hösten 2023 var 18 procent, det vill säga densamma som hösten 2022.
Undersökningens målgrupp omfattade alla minst sex år gamla personer som är stadigvarande bosatta i Finland, med undantag av Åland. Undersökningen utredde finländarnas resvanor under perioden 1.9.2023–30.11.2023.
Läs mer: Den nationella resvaneundersökningen 2023 (Extern länk) (på finska)
Den nationella resvaneundersökningen är en uppföljningsundersökning som beskriver finländarnas mobilitetsvanor på ett omfattande sätt. Den berättar om finländarnas mobilitet och de faktorer som påverkar den samt skillnaderna beträffande resor i persontrafiken sett till befolkningsgrupp, region och tid. Undersökningen beställs av Transport- och kommunikationsverket Traficom.
Ytterligare information:
specialsakkunnig Hanna Strömmer, hanna.strommer(at)traficom.fi, p. 029 534 7053