Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Skicket på vinterdäck och byte i rätt tid påverkar avsevärt trafiksäkerheten. I personbilar ska man använda vinterdäck mellan november och mars om vädret eller väglaget förutsätter det. Kom ihåg att kontrollera djupet på spår, märkningar samt däckens ålder före avfärd - friktionsdäck måste vara försedda med snögreppsmärkning.

Personbilar ska ha vinterdäck mellan november och mars om vädret eller väglaget förutsätter det. Djupet av slitbanans huvudspår på vinterdäck för en personbil ska vara minst 3,0 mm.

"Det lönar sig att byta vinterdäck hellre en vecka för tidigt än en dag för sent – så förbättrar du trafiksäkerhet och minskar stress. "För friktionsdäck medför proaktivitet inte några skador men det lönar sig att överväga byte till dubbdäck något grundligare enligt vinterns ankomst och användningen av bilen", säger överinspektör Tatu Siivonen.

"Skicket på däcken påverkar avsevärt trafiksäkerheten. Förutom slitbanan och dubbarnas skick är det viktigt att kontrollera däckens ålder som anges på däckets sida med en noggrannhet på tillverkningsvecka och -år. Efter att däcken använts i 6 år börjar de hårdna och förlora sitt grepp, och 10 år efter tillverkningsdatumet är den riktgivande maximiåldern för däck", konstaterar Siivonen.

Friktionsdäck ska vara försedda med snögreppsmärkning – isgreppsmärkningen säkerställer däckens lämplighet för krävande vinterförhållanden

I samband med däckbytet lönar det sig att kontrollera att vinterdäcken är försedda med snögreppsmärkning. Från och med början av december har märkningen varit obligatorisk i friktionsdäck för person- och paketbilar och i andra vinterdäck som inte har dubbar.

"I vinterförhållanden får man från början av december inte använda friktionsdäck eller andra vinterdäck som inte har dubbar och som saknar snögreppsmärkning. Märkningen på däckets sida visar att däcket har testats och att det uppfyller minimikraven för väggrepp på snö", berättar Traficoms överinspektör Reetta Kinisjärvi.

Isgreppsmärkningen på däckets sida visar att däcket har testats och att det uppfyller minimikraven för greppet på isiga vägar. "Vinterdäckens isgreppsmärkning är inte obligatorisk, men den berättar att däcken passar för krävande vinterförhållanden bättre än endast snögreppsmärkningen. Jag rekommenderar att man söker denna märkning när man skaffar nya däck", konstaterar Kinisjärvi.

Tips för att byta däck:

  1. Kontrollera märkningarna och skicket på däck och skaffa ett nytt däck om det gamla däcket är slitet, skadat eller gammalt.
  2. Enligt lagen ska vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3,0 mm.
  3. Se till att däckets rotationsriktning är korrekt.
  4. Kontrollera lufttrycket, också i reservdäcket.
  5. Kom ihåg att noggrant dra åt hjulbultarna, och dra åt bultarna igen när du har kört cirka hundra kilometer.

Ytterligare information 

Information om vinterdäck 

Vägtrafiklagen 105 §: Däck som ska användas vintertid  (Extern länk)

Vägtrafiklagen 106 §: Slirskydd på fordons däck  (Extern länk)

Traficoms föreskrift: Användning av fordon på väg