Besiktningsmarknaden ser ut att gå mot en mer kedjeinriktad verksamhet igen. Stora och medelstora aktörer har ökat sina marknadsandelar bland annat genom företagsköp. I slutet av 2022 var sex procent av påställda personbilar obesiktade.
Antalet besiktningsställen i Finland ser ut att ha stabiliserat sig till cirka 550 besiktningsställen. ”Det förekommer en årlig variation i någon mån, men ökningen av antalet verksamhetsställen som pågått under en längre tid ser ut att ha avtagit”, konstaterar ledande sakkunnig Timo Ojala.
Under de senaste åren har tillgången till besiktningstjänster varit god. Över 95 procent av finländarna har kortare än 20 km till närmaste besiktningsställe. Även besiktningstjänster för tung materiel erbjuds i nästan 300 verksamhetsställen.
Målet för Transport- och kommunikationsverket Traficoms övervakning av besiktningsverksamheten är att säkra att den utövas på det sätt som föreskrifterna förutsätter samt att fel och brister på fordon som observeras i besiktningsverksamheten ska åtgärdas så effektivt som möjligt. Målet för övervakningen av besiktningsverksamheten är att säkra fordonens säkerhet och miljövänlighet.
”Genom att jämföra observerade fel och andelen underkända fordon vid periodisk besiktning i besiktningsstället med resultaten av andra aktörer kan vi inrikta oss på efterkontroll av besiktade fordon i de verksamhetsställen där man observerar fel eller underkänner fordon i mindre omfattning än den allmänna nivån”, berättar Ojala.
Inga betydande ändringar i genomsnittspriserna för besiktningen
Prisutvecklingen av besiktningstjänster har varit måttlig under de två senaste åren. Det har inte skett betydande ändringar i genomsnittspriserna för periodisk besiktning och avgasmätning och i början av 2023 var priset cirka 49 euro. Genomsnittspriserna varierar landskapsvis.
Sex procent av påställda personbilar har inte genomgått periodisk besiktning
I slutet av 2022 fanns 3 189 432 påställda bilar – av dessa hade 624 500 inte genomgått periodisk besiktning. Av påställda fordon hade 6 procent av personbilar, 10 procent av paketbilar och lastbilar och 17 procent av bussar inte genomgått periodisk besiktning.
”Påställda fordon är sådana som inte så att säga är stående, de har alltså inte temporärt tagits ur trafik för att spara skatter och försäkringsavgifter. Fordonsskatt betalas inte för bussar, så det är möjligt att de inte har avställts trots att de i verkligheten inte används. Om man är osäker på när egen bil ska besiktas kan besiktningstiden kontrolleras i Traficoms Digikaista i e-tjänsten Mina ärenden”, påminner Ojala.
