Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Förra året inträffade totalt över 2 100 fritidsbåtsolyckor i Finland. Juli har traditionellt sett varit den månad då flest olyckor inträffat i vårt land. Förra året inträffade nästan en tredjedel av alla fritidsbåtsolyckor i juli. Under högsäsongen för båtlivet är det bra att repetera reglerna för ett säkert och ansvarsfullt båtliv och gå igenom den nya sjötrafiklagen som trädde i kraft den 1 juni som innehåller samlade regler för sjötrafiken.

”Syftet med den nya sjötrafiklagen har varit att förbättra säkerheten inom sjötrafiken och underlätta båtförarnas vardag genom att alla bestämmelser och anvisningar nu finns på ett ställe. Vi anser att de tydligare spelreglerna är ett stöd för alla båtförare och hjälper till att göra båtkulturen mera ansvarsfull”, framhåller Jarkko Saarimäki, överdirektör vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.

En befälhavare som ansvarar för passagerarnas säkerhet måste alltid utses för båten

En betydande förändring i den nya sjötrafiklagen är att befälhavarens ansvar betonas mer än tidigare. Innan man ger sig ut till sjöss måste man alltid veta vem som har ansvaret i båten. Befälhavaren ansvarar för farkostens säkerhet och för att alla i båten har fått säkerhetsanvisningar och vet hur de ska uppföra sig i båten. Befälhavaren bär även ansvaret för att all utrustning är lättillgänglig, till exempel går det inte att förvara flytvästar inlåsta under resans gång.

Lagen medför till exempel följande nya skyldigheter för befälhavaren:

  • att se till att farkosten är försedd med lämpliga sjökort, om den planerade färden förutsätter ruttplanering med anledning av färdens längd eller någon annan motsvarande orsak eller omständighet
  • att se till att utrustningen ombord (till exempel flytredskap) är lättillgänglig
  • att se till att de ombordvarande är iklädda flytvästar, om omständigheterna kräver det

Mer om befälhavarens skyldigheter kan du läsa på: https://www.traficom.fi/sv/transport/batliv/sjotrafiklagen2020-befalhavarens-ansvar

Välj flytvästar enligt användningsändamål

Flytvästar hör till båtförarens viktigaste grundutrustning. Flytvästar ska väljas enligt användningsändamålet och det gäller att försäkra sig om att de passar genom att prova dem före köpet. Detta är särskilt viktigt vid köp av flytvästar till barn. Visa vattenmärkets kraft den här midsommaren, klä på dig flytvästen och se till att alla dina nära och kära gör detsamma. Läs mer på: vattenmarket.fi (Extern länk)

Lär dig väjningsreglerna – till sjöss finns ingen förkörsrätt, endast väjningsplikt

Finland är ett av de båttätaste länderna i världen. I juni 2019 fanns det hela 217 000 båtar registrerade i vårt land och därutöver finns nästan en miljon båtar som inte omfattas av registreringsskyldigheten. Den livliga sommarsäsongen innebär även att båtsporten och handelssjöfarten möts och här är ett tillbud alltid ett för mycket.

”Sjötrafikreglerna gäller både handelssjöfarten och båtsporten. Fritidsbåtsförare måste vara uppmärksamma framför allt i trånga och svårframkomliga farledsområden. Handelsfartyg behöver ett visst djup för att kunna framföras säkert och de går långsamt att styra. Det gäller med andra ord att hålla långa säkerhetsavstånd till handelsfartyg och komma ihåg att fritidsbåtar väjer för handelsfartyg i farlederna för handelssjöfart och i djupfarlederna i Saimen”, påminner Sari Talja, operativ direktör för styrningen av sjötrafiken på VTS Finland.

Repetera reglerna för väjningsplikt:

  • Ett fartyg och en båt möts: Fartyg med en längd under 20 meter eller segelfartyg ska väja för ett fartyg som endast kan framföras säkert i en trång farled. Alla farleder för handelssjöfart vid vår kust anses i princip höra till de trånga farlederna. Båtar och segelbåtar som rör sig i dessa bör därför väja för fartyg.
  • Två båtar möts med fören mot varandra: Båda väjer till höger.
  • Två båtar möts vid korsande kurs: Den som kommer från vänster väjer.
  • En motorbåt och en segelbåt möts: Motorbåten väjer för segelbåten förutom om segelbåten drivs med motor.
  • En båt i rörelse möter en båt som inte rör sig: Den omkörande båten väjer för den omkörda båten.

Saknade du ett sjömärke i farleden? Din respons hjälper till att hålla vattenvägarna i bättre skick

I vinter fick sjöarna bara ett tunt istäcke. Tack vare det har sjömärkena hållits på plats relativt bra i år. Flera farleder och sjömärken har redan kontrollerats och felen har korrigerats vartefter. Båtförarnas respons om sjömärken som saknas är ända alltid välkommen.

Anmälningar om sjömärken som saknas kan göras direkt till Trafikledsverket på numret 0800 181818. 

Annan respons som gäller vattenvägarna kan ges via responskanalen Palauteväylä (https://palautevayla.fi/aspa) eller med responsappen för vattentrafik (https://extranet.vayla.fi/pooki_www/palaute/).

Ytterligare information:

Suvi Toppari, teamledare, tfn 029 534 5412, suvi.toppari(at)traficom.fi, Twitter @SuviToppari 

Kimmo Patrakka, specialsakkunnig, tfn 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)traficom.fi