Att solen är uppe längre innebär också starten på den livligaste säsongen för att flyga drönare. Transport- och kommunikationsverket Traficom och polisen vill påminna om vikten av att följa gemensamma regler: en ansvarsfull fjärrpilot vet var och hur man får flyga drönare. Brott mot reglerna kan leda till böter – konsekvenserna av en olycka kan bli ännu dyrare.
Det är bra att förbereda sig för drönarsäsongen i förväg: registrera sig som drönaroperatör, sätta sig in i vilka regler som gäller för flygning och avlägga ett prov. Registreringen gäller inte användare som flyger med drönare som väger mindre än 250 gram och saknar kamera eller drönare som klassas som leksaker.
”För hobbyflygare räcker det i allmänhet med att avlägga ett A1/A3-teoriprov för fjärrpiloter på nätet. Hittills har cirka 21 300 fjärrpiloter läst självstudiematerialet och avlagt provet. Genom att följa gemensamma spelregler tar vi hand om både vår egen och andra människors säkerhet", säger Olli Ahtola, ledande sakkunnig vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.
Efter registrering ska användaren ange den registreringskod som skickats per e-post på drönarens kropp. Koden ska vara tydligt läsbar. Om du vill flyga en drönare som väger 5002 000 gram närmare än 150 meter från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden ska du utöver teoriprovet på nätet även avlägga det övervakade ytterligare teoriprovet A2. Det är möjligt på flera orter.
Flyg med din drönare endast där det är tillåtet
När du ska flyga drönare, säkerställ alltid först att det är tillåtet att flyga på den planerade rutten. I Finland finns det flera områden där luftfart är förbjuden eller inskränkt, till exempel kärnkraftverk samt områden som är viktiga för försvaret och statsförvaltningen. För att flyga i sådana områden krävs ett separat tillstånd. Föreskrifter om permanenta förbjudna områden och restriktionsområden för luftfart finns i Statsrådets förordning om områden där luftfart är inskränkt (Extern länk).
I Finlands luftrum inrättas kontinuerligt även tillfälliga förbjudna områden och restriktionsområden. Sådana områden kan inrättas exempelvis för att skydda stora offentliga tillställningar eller försvarsmaktens övningsverksamhet. Information om tillfälliga restriktioner i luftrummet publiceras av Fintraffics flygtrafiktjänst i informationstjänsten för luftfarten på ais.fi (Extern länk) (på finska), som tillägg till luftfartshandboken.
Traficom kan även inrätta geografiska UAS-zoner som begränsar eller förbjuder obemannad luftfart. Till exempel i närheten av flygplatser har sådana zoner, där flygning med drönare är begränsad, inrättats för att skydda lufttrafiken. Information om inrättade zoner publiceras på Traficoms webbplats droneinfo.fi.
”I fjol inträffade sju tillbud orsakade av drönare i Finland, varav tre var allvarliga. I de flesta fall hade drönaren flugits på klart fel ställe mycket nära en start- och landningsbana samtidigt som andra luftfartyg var på väg till den. Händelserna kännetecknades av oförståelse för flygsäkerhet eller av uppenbar likgiltighet. Man kan inte nog betona vikten av säkert agerande i närheten av flygplatser”, säger Ahtola.
För närvarande finns det även en privat webbaserad karttjänst, Aviamaps (Extern länk) (på finska), där det är möjligt att kontrollera eventuella restriktioner på en planerad flygrutt. Tjänsten har inte godkänts och övervakas inte av Traficom. Officiell information hittar du alltid på ais.fi och droneinfo.fi.
Polisen övervakar drönarflygningar – vårdslöshet kan stå en dyrt
Drönaren ska flygas på under 120 meters höjd, och fjärrpiloten ska hålla drönaren inom synhåll. Om du har för avsikt att fotografera och filma med en drönare ska du inte flyga i områden som skyddas av hemfriden eller annars heller flyga över andras hem på ett störande sätt. Flyg inte heller för att fotografera eller filma vid olycksplatser, eftersom det förutom att vara ett brott mot integritetsskyddet, även kan orsaka farliga situationer för räddningspersonalen.
Polisen övervakar drönarflygning som en del av sitt uppgiftsområde: ”I praktiken kan polisens övervakning av drönare och ingripande i brott som upptäcks i samband med den jämställas med traditionell trafikövervakning: Polisen gör själv observationer i samband med patrullering och får anmälningar från allmänheten via nödcentralen. Dessutom utreder polisen olika brottsmisstankar i anknytning till drönare i förundersökningar”, säger överkommissarie Sami Hätönen, som är polisens nationella koordinator för obemannad luftfart.
Inom den obemannade luftfarten kan man göra sig skyldig till flera olika brott, till exempel äventyrande av trafiksäkerheten och luftfartsförseelser. Påföljden för brott som begåtts med drönare har oftast varit bötesstraff. Dessutom kan drönaren som använts som hjälpmedel vid brottet dömas förverkade till staten.
”Vid flygning med drönare ska reglerna följas noggrant. , och dessutom kan en eventuell olycka orsaka betydande person- eller egendomsskador”, påminner Hätönen.
I maj för Traficom en kampanj för säker drönarflygning. Ytterligare information om säker flygning, om registrering och om avläggande av prov finns på droneinfo.fi. (Extern länk)
Ytterligare informatio
Transport- och kommunikationsverket Traficom: Olli Ahtola, ledande sakkunnig, olli.ahtola@traficom.fi, tfn 029 534 5366
Polisyrkeshögskolan: Sami Hätönen, överkommissarie, sami.hatonen@poliisi.fi, tfn 295 483 428