Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

I Finland utfördes år 2024 över 2,16 miljoner periodiska besiktningar av personbilar. Av dessa underkändes 29 procent, medan andelen året innan var 28 procent. Åldern har en tydlig inverkan – äldre bilar underkänns oftare.

År 2024 utfördes 2,16 miljoner periodiska besiktningar av personbilar i Finland. Av dessa underkändes 29 procent,  medan andelen året innan var 28 procent.

Av fyra år gamla personbilar underkändes 7 procent, av 20 år gamla bilar 43 procent och av personbilar som var minst 25 år gamla underkändes 38 procent.

Andelen underkända fordonen vid den periodiska besiktningen i procent efter personbilens ålder 2023–2024

Andelen underkända elbilar i den första besiktningen högre än andra

Antalet elbilar i besiktningar nästan fördubblades jämfört med året innan. Antalet besiktade elbilar var 15 513 när antalet året innan var 7 785. Andelen underkända elbilar i periodiska besiktningar ökade från 18 procent till 20 procent. För fyra år gamla elbilar underkändes 16 procent i besiktningen. Detta är klart mer än för fyraåriga bensindrivna bilar vars andel underkända var 5,1 procent eller för dieseldrivna bilar vars motsvarande andel var 11,1 procent. "För elbilar är den vanligaste orsaken till att bilen underkänns glapp i underredskonstruktioner", berättar ledande sakkunnig Timo Ojala.

Fel i lyktor och parkeringsbroms sällsyntare än tidigare 

Fel som ledde till underkännelse eller reparationsuppmaning av framaxel observerades i genomsnitt i över tio besiktningar per hundra besiktningshändelser av personbilar. Flest reparationsuppmaningar gällde för sin del fel i registreringsskyltens lampa och i halvljus.

Beaktansvärt är att fel i framljus och i halvljus som lett till reparationsuppmaning minskade avsevärt jämfört med året innan. Dynamometertest av parkeringsbroms ledde också klart mer sällan till underkännelse än året innan.

"Det är positivt att till exempel reparationsuppmaningar av framljus och halvljus samt underkännelser av dynamomtertest av parkeringsbroms har minskat. Detta tyder på att även en liten förberedelse som bilisten gör före besiktningen kan påverka resultatet. Fordonets skick inverkar direkt på trafiksäkerheten. De fel som observerats i besiktningar gäller fortfarande oftast framaxeln. Bristerna i lyktor och i synbarhet leder för sin del fortfarande till många reparationsuppmaningar. Besiktningen säkerställer att det finns trygga och tekniskt trafikdugliga fordon på väg, säger Ojala.

Statistik över personbilar efter modellserie ger närmare information om felen

Traficoms besiktningsstatistik över personbilar efter modellserie täcker för tillfället 4–20 år gamla personbilar. Tidigare publicerades uppgifterna för 3–15 år gamla bilar, men efter ändringar i intervallen för besiktningar har granskningsintervallet utökats. Den mer omfattande granskningsgruppen ger en bättre bild av kvaliteten för felen i personbilar som ska genomgå periodisk besiktning i förhållande till fordon i trafiken.

"Feluppgifter efter modellserie finns i statistikdatabasen, om det under statistikåret har blivit minst 100 besiktningshändelser för modellserien i fråga. I de orsaker som lett till underkännande inkluderas de fel som har förekommit minst tio gånger eller vars andel har varit minst en procent av alla besiktningar av modellserien under samma år", berättar specialsakkunnig Antti Halmetoja vid Traficom.

Traficom har publicerat besiktningsuppgifter förutom om personbilar också om andra fordon som ska genomgå periodisk besiktning. De publicerade uppgifterna omfattar antalen underkastade och godkända periodiska besiktningar per fordonskategori och drivkraft enligt fordonets ålder.

Ytterligare information

Statistikdatabas (Extern länk)

Besiktningsstatistik (Extern länk)

Timo Ojala, ledande sakkunnig, timo.ojala@traficom.fi , tfn 0295 390 471

Antti Halmetoja, specialsakkunnig, antti.halmetoja@traficom.fi , tfn 0295346 174