Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Säkerhetssituationen på Finlands järnvägar förblev god även 2022. Passagerarnas säkerhet bevarades på en utmärkt nivå och antalet plankorsningsolyckor var det lägsta någonsin under den period på 70 år som detta har följts upp. Mycket har gjorts för att förbättra säkerheten på järnvägarna, men det finns ännu många utmaningar kvar att tackla. Dessa uppgifter framgår ur Transport- och kommunikationsverket Traficoms årsberättelse om säkerheten på järnvägarna.

Mängden tågtrafik ökade år 2022 jämfört med föregående år. 48,7 miljoner kilometer avverkades på järnvägarna, jämfört med 47,4 miljoner året innan. Mängden godstrafik minskade något jämfört med föregående år, medan mängden passagerartrafik ökade och nästan uppnådde samma nivå som under åren före coronapandemin.

Färre betydande järnvägsolyckor jämfört med föregående år 

År 2022 inträffade 17 betydande olyckor på Finlands järnvägar. Fyra personer omkom och sju skadades allvarligt. Antalet betydande olyckor var klart mindre än år 2021, men på samma nivå som tidigare år i ett tioårsperspektiv. 

Sju av de betydande olyckorna på järnvägarna var olyckor med personskador orsakade av materiel i rörelse. I dessa olyckor skadades fyra personer allvarligt och tre omkom. En av de omkomna var en banarbetare. Fyra av de drabbade personerna vistades olovligen på järnvägsområdet när de blev påkörda.

Antalet plankorsningsolyckor var det lägsta under hela uppföljningshistorien

Jämfört med 2021 skedde den största minskningen av antalet betydande järnvägsolyckor i antalet plankorsningsolyckor. År 2022 inträffade 5 betydande plankorsningsolyckor, medan antalet år 2021 var 13. År 2022 inträffade totalt 15 plankorsningsolyckor, vilket var det lägsta antalet under den 70-åriga uppföljningshistorien.

Största delen av personskadorna beror på påkörningar

Obehörig vistelse på järnvägsområden och olovligt korsande av järnvägsspår är ett mycket stort säkerhetsproblem på Finlands järnvägar. Varje år omkommer 50–60 personer efter att de blivit påkörda av tåg, majoriteten av dem avsiktligt. Det finns ingen tydlig utvecklingstrend i fråga om antalet personer som blir påkörda. År 2021 inträffade 38 påkörningar, vilket är färre än genomsnittet, men år 2022 återvände antalet till den tidigare nivån med 59 påkörningar. 

Obehörig vistelse på järnvägsområden och olovligt korsande av spår sker ofta, och endast en bråkdel av fallen statistikförs. Eftersom Finlands järnvägsnät är vidsträckt är det utmanande att förhindra dessa händelser. Undersökningar har visat att olovligt korsande av spår sker på vissa platser, och hinder för detta bör också skräddarsys enligt platsen. 

Säkerheten i växlings- och banarbeten har förbättrats på längre sikt

Det årliga antalet olyckor och tillbud i växlingsarbeten, exempelvis förflyttning och ordnande av vagnar, har minskat under de senaste tio åren. År 2022 inträffade dock något fler avvikelser vid växlingsarbete jämfört med föregående år, totalt 160 stycken.

Säkerheten i banhållningen har förbättrats under den senaste uppföljningsperioden på fem år – en positiv utveckling har skett både i det årliga antalet säkerhetsavvikelser i banhållningen och i andelen framgångsrika banarbeten.

Kan järnvägarnas säkerhetsnivå göras ännu bättre?

Under den senaste tiden har man gjort mycket för att förbättra järnvägarnas säkerhet inom hela sektorn. Man har bland annat fokuserat på utveckling av kompetensen och säkerhetskulturen, samt förbättring av nivån på den allmänna säkerhetsledningen. Förändringar i rutinerna sker ganska långsamt, men utvecklingen går åt rätt håll.

”Aktörernas system för säkerhetsledning börjar allmänt taget vara ganska högklassiga. En utmaning är ofta att omsätta de verksamhetsmodeller som beskrivs i systemen i praktiken. Vi kommer att fokusera särskilt på detta i kommande övervakning. Det är också glädjande att se att aktörerna har börjat beakta mänskliga och organisatoriska faktorer allt bättre”, säger specialsakkunnig Ville Viertola.

Rapportering är viktig för att skapa en lägesbild

Transport- och kommunikationsverket Traficom publicerar årligen en årsberättelse om järnvägarnas säkerhet, som beskriver situationen i fråga om järnvägssäkerheten föregående år. Uppgifterna sammanställs utifrån de säkerhetsrapporter som lämnas in av innehavarna av bannätet och idkarna av järnvägstrafik, järnvägsaktörernas anmälningar om olyckor och tillbud samt Olycksutredningscentralens utredningsrapporter. 

”Det är mycket viktigt att aktörer inom järnvägstrafiken rapporterar olyckor och tillbud som de varit delaktiga i till Traficom. På så sätt kan Traficom upprätthålla en aktuell bild över säkerheten på järnvägarna i Finland. Informationen används också för riskbaserad styrning av Traficoms verksamhet”, säger specialsakkunnig Anne Silla.

Ytterligare information

Anne Silla, specialsakkunnig, 029 534 5420, anne.silla@traficom.fi
Ville Viertola specialsakkunnig, tfn 029 534 7314, ville.viertola@traficom.fi