Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Traficom deltar i ett världsomfattande sjökartläggningsprojekt som främjar hållbar användning av haven och säkerhet

Finland och övriga Norden är föregångare när det gäller global sjökartläggning. Den nordiska Sjökartläggningskommissionen anslöt sig som den första regionala kommissionen till projektet Seabed 2030 som strävar efter att kartlägga alla världens hav före utgången av årtiondet. Finland representeras av Transport- och kommunikationsverket Traficom i kartläggningsprojektet. Det internationella samarbetsprojektet främjar särskilt hållbar användning av haven, skydd av havsmiljön, sjöfartens säkerhet och öppen delning av data.

Den globala undersökningen av världshaven och stödjandet av skyddet tog ett steg framåt när den nordiska Sjökartläggningskommissionen (NHC) anslöt sig till projektet Seabed 2030. Projektet främjar sjöfartens säkerhet och stöder hållbart miljöarbete. All insamlad information delas öppet. Det internationella kartläggningsprojektet har officiellt godkänts som årtiondets viktigaste världshavsåtgärd inom FN.

NHC är den första officiella sjökartläggningskommissionen som anslutit sig till projektet. Seabed 2030 strävar efter att kartlägga alla världens hav före slutet av årtiondet genom gränsöverskridande samarbete. NHC:s representanter undertecknade anslutningsfördraget den 15 april 2024 i Stockholm. I kommissionen representeras Finland av Rainer Mustaniemi, ledande sakkunnig inom Traficom och Finlands nationella hydrograf. 

”Detta är ett betydande initiativ för att främja sjöfartens säkerhet, miljöskydd och klimatarbete. Vi tog ett steg mot att förstå och säkerställa en hållbar användning av haven. All insamlad information delas öppet och kan användas av alla sjöfarare”, försäkrar Mustaniemi.

Ett väsentligt verktyg för klimatforskning

Sjökartläggning, det vill säga hydrografi, utvecklar sjöfartens säkerhet på många sätt eftersom det utöver vattendjup bland annat även utreder havsbottnens och kusternas egenskaper. Alla tilläggsuppgifter bidrar förutom navigering även till miljöskyddet och klimatforskningen.

”Ett sådant internationellt samarbete leder till att man förstår och säkerställer en hållbar användning av haven. Resultaten bidrar även till bekämpningen av negativa klimatförändringar. Våra gemensamma insatser påskyndar kartläggningen av avlägsna och okända områden samt förbättrar även sjöfartens säkerhet i dessa vatten”, säger Mustaniemi.

Sjökartläggningsprojektet Seabed 2030 har en viktig roll i delning av öppna data. Alla uppgifter som insamlas i projektet ingår i en gratis och offentligt tillgänglig GEBCO-världshavskarta. De flesta handelssjöfartsrutterna i världen och till exempel Östersjön har i stor utsträckning kartlagts helt. Särskilt i arktiska områden och världshaven återstår ännu arbete, eftersom cirka en fjärdedel av världens hav har kartlagts på det sätt som projektet Seabed förutsätter.

”Det behövs mer information och då är det viktigt med crowdsourcing. Många kuststater har redan färdig information som vi med hjälp av projektet kan uppmuntra att kombinera och dela”, konstaterar Mustaniemi.

Representanter för Nordiska Sjökartläggningskommissionen vid undertecknandet av godkännandet av Seabed 2030-projektsamarbetet.
Den 15 april 2024 undertecknade representanterna i nordiska Sjökartläggningskommissionen samförståndsavtalet om deltagandet i projektet Seabed 2030. I kommissionen representeras Finland av Rainer Mustaniemi, ledande sakkunnig inom Traficom och Finlands nationella hydrograf.

Ytterligare information:

Ledande sakkunnig Rainer Mustaniemi, rainer.mustaniemi@traficom.fi, tfn 0295 346 745
Ledande sakkunnig Jarmo Mäkinen, jarmo.makinen@traficom.fi, tfn 0295 346 746

Nordiska Sjökartläggningskommissionen och Projektet Seabed 2030

Nordiska Sjökartläggningskommissionen (The Nordic Hydrographic Commission, NHC) är ett samarbetsforum för de nordiska sjökartläggningsmyndigheterna som grundades 1929.
Kommissionens uppgift är att

  • utföra och utveckla det tekniska samarbetet inom sektorerna sjömätning, sjökortsverksamhet, bearbetning av sjökartläggningsuppgifter och sjökartläggningstjänster
  • förmedla information om vetenskaplig forskning och teknisk utveckling inom sektorn samt om erfarenheter och innovationer i anknytning till verksamhetsprocesser
  • stödja arbete inom ramen för IHO
  • i samarbete bistå kommissionens medlemmar vid en eventuell krissituation eller katastrof.

Målet för projektet Seabed 2030 är att sammanställa befintlig, offentlig och öppet tillgänglig information om vattendjup i alla världens havsområden till en global informationsbank som är öppet tillgänglig och kan användas för bland annat forskning, skydd av havsmiljön och planering av användningen av havsområden. Projektet har officiellt godkänts som årtiondets världshavsåtgärd inom FN.

Seabed 2030 är ett samarbetsprojekt mellan The Nippon Foundation och General Bathymetric Chart of the Oceans (GEBCO). The Nippon Foundation är en japansk privat stiftelse som verkar globalt för att främja vetenskap, samhälle, kultur och fred. GEBCO grundades i samarbete mellan den Internationella Sjökartläggningsorganisationen IHO och Mellanstatliga oceanografiska kommissionen IOC, som lyder under UNESCO. GEBCO är en organisation som upprätthåller och utvecklar en djupdatabas som omfattar världens havsområden. Uppgifterna i Seabed 2030 sammanställs i den fritt tillgängliga GEBCO Ocean Map-kartan.