Transport- och kommunikationsverket Traficom utredde mobilförbindelsernas funktion i Södra Savolax och Birkaland i februari och mars. Mätningarna visade att samtal och bredbandsförbindelserna i huvudsak fungerar i enlighet med kraven för de grundläggande kommunikationstjänsterna, men det fanns betydande skillnader i förbindelsehastigheterna mellan olika regioner och operatörer.
Traficom genomförde mätningar i Södra Savolax den 17–19 februari 2025 i områdena Enonkoski, Juva, Kerimäki, Puumala, Rantasalmi, Nyslott och Sulkava samt den 10–12 mars 2025 i områdena Anttola, Haukivuori, Hirvensalmi, Kangasniemi, S:t Michel, Mäntyharju, Naarajärvi, Pertunmaa, Pieksämäki, Ristiina och Suomenniemi. Dessutom gjordes mätningar i Rautajärvi i Pälkäne, varifrån flera kontakter hade inkommit om täckningsproblem.
Mätningarna riktades till de områden där man har rapporterat om täckningsproblem.
Beredskapsledningsgruppen i landskapet Södra Savolax kartlade mobilförbindelsernas funktion genom en enkät, vars resultat låg till grund för Traficoms planering av mätrutterna. Mätningarna utfördes både under dagtid och under rusningstiden för nätet. I sin helhet var längden på mätrutten som genomfördes genom körmätningar cirka 1 800 kilometer och den innefattade också 88 enskilda uppmätta adresser.
"Genom mätningarna utredde vi mobilnätets funktion särskilt i områden där medborgarna har upplevt utmaningar", berättar direktör Lasse Laine från Traficom. "Vi uppmanar operatörerna att förbättra täckningen hos sina nät i områden där den lagstadgade minimihastigheten för bredband (5Mbit/s) inte uppnås. Vid behov kan Traficom också utse en operatör som är skyldig att tillhandahålla en samhällsomfattande tjänst i området", fortsätter Laine.
Bredbandsförbindelserna fungerar i huvudsak väl, men stora skillnader i bredbandshastigheterna
Utifrån mätresultaten uppfyllde Vid många mätpunkter uppnåddes topphastigheter på flera hundra megabit, men hastigheterna varierade mellan olika operatörer. Hastigheter på över 100 Mbit/s uppnåddes vid 42 procent av alla uppmätta punkter med minst en operatörs abonnemang.
”De största skillnaderna observerades i mobilförbindelsernas hastigheter mellan olika områden samt i de olika operatörernas lokala täckning”, förtydligar radioinspektionsexpert Jukka Pihonen. ”Kunderna kan förbättra sina förbindelser genom att testa olika operatörers abonnemang, eftersom täckningen och hastigheterna kan skilja sig avsevärt mellan operatörerna”, fortsätter Pihonen.
”Utifrån mätningarna uppfyllde ingen operatör den lagstadgade minimihastigheten för bredband på 5 Mbit/s vid två enskilda mätpunkter. Vi samarbetar tätt med operatörerna för att hitta lösningar på dessa lokala utmaningar”, betonar Laine.
Samtal fungerar tillförlitligt vid mätningarna
Man mätte funktionen för samtal längs mätrutten genom att ringa totalt 3 465 testsamtal – av dessa misslyckades endast två, vilket visar att mobilnäten erbjuder en tillförlitlig förbindelse utomhus.
Många kunder oroar sig för nödsamtalens funktion. Fungerande nödsamtal har dock säkerställts på flera sätt. Anvisningar för nödsamtal:
- Det går att ringa ett nödsamtal även om den egna operatörens nät inte är tillgängligt. Mobiltelefonen söker automatiskt ett fungerande nät och kontakten till nödcentralen skapas vid behov via en annan operatörs nät.
- Det går dessutom att ringa nödsamtal utan simkort, vilket säkerställer tillgången till hjälp i alla situationer.
- Om nödsamtalet inte lyckas genast lönar det sig att stänga av telefonen, starta den på nytt och försöka ringa nödsamtalet igen när telefonen frågar efter PIN-koden (på telefonens inmatningsruta finns en knapp för nödsamtal). Det går också att ringa ett nödsamtal med någon annans mobiltelefon utan säkerhetskod eller PIN-kod.
Teleoperatörernas åtgärder för att förbättra nätförbindelserna
Teleoperatörerna har förbundit sig att förbättra sina kunders nätförbindelser även i de områden som varit föremål för mätningarna.
"DNA:s riksomfattande 5G-uppdatering blev klar redan i slutet av förra året. I samband med detta har nätets kapacitet ökats avsevärt. Nätet blir dock aldrig helt färdigt, utan vi fortsätter att utveckla det kontinuerligt. Därför uppmuntrar vi våra kunder att aktivt kontakta vår kundservice, eftersom rapporterade täckningsproblem hjälper oss att förbättra nätet. Kunden kan också lämna en uppringningsbegäran. Många kunder blir glada över att deras respons beaktas i förbättringsarbetet på nätet", berättar Heli Frosterus, chef för regulatoriska frågor vid DNA. ”Även enheterna har stor betydelse för hur mobilförbindelserna fungerar, men detta är inte alltid något kunderna känner till. Vårt mål är att säkerställa att varje kund får den bästa möjliga förbindelsen i sitt hem", fortsätter Frosterus.
"Tillförlitliga nätförbindelser är kärnan i Elisas verksamhet. Vi undersöker orsaken till varje täckningsproblem som rapporteras till oss och söker den bästa lösningen tillsammans med kunden. Ofta har problemet varit att få in täckningen i bostaden, och dessa situationer har lösts bland annat med hjälp av en utomhusrouter och Wi-Fi-samtal. Vi arbetar kontinuerligt och aktivt med att förbättra våra nät runt om i landet. I Södra Savolax förstärker vi i år 4G- och 5G-näten i omkring hundra områden, och i Birkaland i cirka 150 områden", berättar Tiina Höckert, Elisas avdelningschef med ansvar för mobilnät. "I enskilda fall har mobilnätets täckning inte varit tillräcklig utanför huset och då har riktningen på närliggande basstationer justerats. På så sätt har vi åstadkommit bättre täckning i området", fortsätter Höckert.
”Vi har analyserat de platser med utmanande täckning som framkommit i Traficoms mätningar och eventuella förbättringsmetoder. I allmänhet kan förbindelserna förbättras genom att använda en mobilrouter och en riktantenn utanför byggnaden. Vi fortsätter att utreda dessa situationer tillsammans med kunderna för att hitta den bästa lösningen", berättar Timo Hietalahti, chef för Telias mobilnät.
Enligt teleoperatörerna kan installation av en utomhusrouter, till exempel på husets vägg, förbättra täckningen betydligt. Inomhus kan täckningen förbättras genom att ta i bruk Wi-Fi-samtal.
Mer information, anvisningar och information om kontaktkanalerna hittar du på din operatörs webbplats!
Om man inte hittar en lösning på problemen med den egna operatören säkerställer Traficom att vars och ens rätt till grundläggande kommunikationstjänster tillgodoses. Meddela ett täckningsproblem till Traficom (Extern länk).
Mät din förbindelsehastighet med Bittimittari
I tjänsten Bittimittari.fi kan du testa hur snabba dina nätförbindelser är och kontrollera om den lagstadgade minimihastigheten för bredband (5 Mbit/s) uppfylls. Utöver mätresultaten ger tjänsten en uppskattning av hur väl den uppmätta internetförbindelsen motsvarar användarens behov. Traficom utnyttjar mätresultaten i sitt tillsyns- och uppföljningsarbete. Bittimittari kan användas som en mobilapplikation (iOS- eller Android-enheter) och med de vanligaste webbläsarna.
Tips för att förbättra täckningen för mobilnät och samtal
Mobilförbindelsens funktion påverkas av nätets täckning (inomhus och utomhus), den enhet som används samt förbindelsen. Med dessa tips kan du förbättra internetförbindelsen och samtalens kvalitet:
- Placera routern rätt
Om du använder en inomhusrouter, placera den nära fönstret eller på en täckt terrass där nätets signal är starkast. Det lönar sig att installera en utomhusrouter högt upp och rikta den rätt – vid behov får du anvisningar av operatören. - Förbättra täckningen med en utomhusrouter
Byggnadens väggar kan försämra signalen avsevärt. En utomhusrouter ger bättre kontakt med basstationen och ökar både internethastigheten och stabiliteten – särskilt i glesbygdsområden. - Använd WiFi-samtal
Använd WiFi-samtal om du har ett abonnemang och WiFi-nätverk som stöder dem. WiFi-samtal möjliggör samtal via trådlösa nätverk, vilket förbättrar täckningen särskilt inomhus. Kontrollera telefonens inställningar och se till att funktionen är i bruk. - Kontrollera din enhet och ditt abonnemang
Se till att din router och telefon stöder de senaste 4G- och/eller 5G-teknikerna för bästa möjliga förbindelse. En gammal enhet kan göra förbindelsen långsammare. - Meddela täckningsproblem till din operatör
Operatörerna utvecklar sina nät utifrån kundrespons. Om du har problem med täckningen ska du kontakta din operatör. - Operatörernas täckningskartor hjälper till att bedöma vilket abonnemang som ger den bästa täckningen i det egna området.
Rätt till grundläggande kommunikationstjänster
Konsumenter och mikroföretag har rätt att få fungerande grundläggande kommunikationstjänster till rimligt pris. Detta innebär:
- Ett bredbandsabonnemang vars nedströmshastighet är minst 5 Mbit/s.
- Fast eller trådlöst telefonabonnemang.
- Textmeddelandetjänst för personer med hörsel- och talskada.
- Möjlighet till videosamtal via internet.
Med tanke på samhällsomfattande tjänster räcker det att abonnemanget fungerar på en punkt i hemmet eller i ett företag. Funktionaliteten kan förutsätta att användaren vidtar åtgärder för att förbättra inomhustäckningen, till exempel med hjälp av en utomhusantenn. Operatören ger vid behov råd om anskaffning och installation av antennen.
Enligt lagen krävs det inte att mobilnätet fungerar i terrängen. Teleoperatörerna bygger nät i första hand på kommersiella grunder, och kraven enligt koncessionsvillkoren gäller i huvudsak bebodda områden och det riksomfattande och regionala vägnätet.
Även om nätförbindelserna täcker största delen av Finland kan det förekomma skillnader i täckningen mellan olika operatörer. Därför rekommenderas att man jämför olika operatörers täckningskartor och vid behov testar olika abonnemang för att säkerställa den bästa förbindelsen.
Mer information och anvisningar om tillgänglighets- och funktionsproblem (Extern länk)
Kartbilder av mätrutten



Ytterligare information
Lasse Laine, direktör, tfn 029 534 5563, lasse.laine@traficom.fi