Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Värdefull respons av intressentgrupper om utvecklingen av transportsystemets kunskapsunderlag

Uppdateringen av den riksomfattande trafiksystemplanen, Trafik 12-planen, har börjat under ledning av kommunikationsministeriet. En central del för beredningens kunskapsunderlag är den strategiska lägesbild, det vill säga transportsystemanalysen, som upprätthålls av Transport- och kommunikationsverket Traficom. Traficom genomförde en enkät till intressentgrupperna i september för att samla respons och utvecklingsförslag om innehållet i transportsystemanalysen. Responsen utnyttjas för att vidareutveckla innehållet i analysen.

I Traficoms enkät fick man respons av cirka 50 respondenter som huvudsakligen representerade statsförvaltning, lokalförvaltning och företag. Respondenterna var huvudsakligen nöjda med innehållet i den nuvarande transportsystemanalysen. I den öppna responsen i enkäten framförde respondenterna emellertid flera teman som de ansåg vara viktiga att behandla som en del av transportsystemanalysen.

Man önskade mer analys av trafiknäten, bland annat om följderna av den ökade reparationsskulden för landsvägar och situationen för vägar med lite trafik, godstransporter i insjöarna och förändrade rutter för godstrafiken. Vid granskning av den internationella tillgängligheten önskades mer synpunkter på den övergripande säkerheten, driftssäkerheten, försörjningsberedskapen och militära mobiliteten. Ett viktigt tema var också hur tillgängliga glesbygdens hamnar var med tanke på utrikestransporter. Dessutom önskades mer information om tillgängligheten för vardagstjänster och godstrafik.

I flera av de öppna responserna framfördes behov att analysera prestationsutvecklingen av hållbara färdsätt och granskning av mobiliteten i en tätbebyggd miljö i allmänhet. Det önskades också analyser av trafikens hälsoeffekter, sårbara gruppers särskilda behov, trafikfattigdom, trafikens alla miljö- och hållbarhetseffekter samt transportsystemets resiliens. 

Teman som ansågs vara nödvändiga att inkludera i transportsystemanalysen var bland annat identifiering av hur näringslivet och investeringarna troligen inriktas regionalt, lägesbild över mobiliteten på landsbygden, lägesbild över trafikekonomin och bedömning av den nationella tillväxten.

Ett brett kunskapsunderlag är det viktigaste verktyget för utvecklingen

Traficom beaktar responsresultaten i vidareutvecklingen av transportsystemanalysen till den del det är motiverat att tillföra dem i den strategiska granskningen på riksnivå. Möjligheterna att utvidga innehållet i analysen är begränsade även eftersom en regelbunden uppdatering av materialet kräver mycket arbete. Under slutet av året publiceras dock ytterligare information om transportsystemanalysen bland annat om tillgängligheten till närservice med kollektivtrafiken och cykel.

”Vi har utvecklat en metod för att bedöma tillgängligheten till närservice och samtidigt analyserat tillgängligheten exempelvis till arbetsplatser, skolor och matbutiker”, berättar specialsakkunnig Taru Pakkanen

Transportsystemanalysen kompletteras ännu i år också med granskning av aktiva färdsätt. 

”Transportsystemanalysen utvecklas för att beakta transportsystemet som helhet. Analysen utvidgas bland annat för gång- och cykeltrafiken, eftersom de är viktiga färdsätt i synnerhet i en tätbebyggd miljö. Även gång- och cykeleffekterna kommer att beaktas i större utsträckning”, konstaterar specialsakkunnig Antti Rahiala.

Traficom har även påbörjat ett scenarioarbete om framtida trafiktjänster och trender. Arbetet blir klart i januari 2024 och det kommer troligen att vara möjligt att inkludera delar av detta arbete som nytt innehåll även i transportsystemanalysen under nästa år. Dessutom ska det påbörjas ett utvecklingsarbete för noggrannare mätning av godstrafikens tillgänglighet.

Samarbetet fortsätter i analysnätverket

Samarbetet i analysnätverket fortsätter med aktörer inom sektorn, som är ett sakkunnignätverk som stödjer utvecklandet av transportsystemanalysens kunskapsunderlag och analyserna. Analysnätverket har ingen permanent sammansättning, utan alla sakkunniga inom det aktuella temat kan delta i det gemensamma utvecklingsarbetet. 

”Om transportsystemets kunskapsunderlag är av intresse lönar det sig att delta i analysnätverkets möten, som hålls cirka fyra gånger om året”, uppmanar ledande sakkunnig Johanna Juusela
 

Analysnätverkets nästa möte hålls den 12 december 2023. 

Ytterligare information

Taru Pakkanen, tfn 029 534 5362, taru.pakkanen@traficom.fi
Antti Rahiala, tfn 029 534 5383, antti.rahiala@traficom.fi
Johanna Juusela, tfn 029 539 0402, johanna.juusela@traficom.fi