Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Ansökan gäller statsunderstöd för tidningsutdelning. Understödet är avsett för företag som förbinder sig att utföra utdelning av tidningar i enlighet med understödsvillkoren.

Information uppdaterad den 31 maj 2024: antalet understödsområden, understödets maximala belopp, utgången av ansökningsperioden.
 

Enligt en ändring i postlagen som fastställdes i februari 2023 övergick man från insamling och utdelning fem dagar i veckan till insamling och utdelning tre dagar i veckan den 1 oktober 2023. I och med förändringen introducerade man tidsbestämt statsunderstöd för tidningsutdelning. Syftet med understödet är att skapa förutsättningar för fortsatt tidningsutdelning fem dagar i veckan i områden som inte har ett nätverk för morgondistribution av tidningar på kommersiella villkor eller tillgång till heltäckande morgondistribution fem dagar i veckan.

Det ordnas ett urvalsförfarande i fråga om statsunderstöd för tidningsutdelning där ett distributionsföretag väljs för varje understödsberättigat område. Den sökande som förbinder sig till tidningsutdelning som omfattas av understödet på tisdagar och torsdagar för den minsta understödssumman väljs som distributionsföretag för det understödsberättigade området.

Det finns totalt 41 understödsområden. Traficom har utformat understödsområdena så att de huvudsakligen följer landskapsgränserna med undantag av Lappland, där understödsområdena huvudsakligen avgränsas enligt kommungränserna på grund av den stora arealen.

Traficom har fastställt ett maximipris som utdelningsföretaget kan ta ut av tidningsförläggarna. Syftet med understödet är att täcka nettokostnaderna för tidningsutdelningen, det vill säga den del av kostnaderna som distributionspriset som tas ut av tidningsförläggarna inte täcker. Understödet täcker också en skälig vinst för tidningsutdelningen.

Det är fritt fram för understödsmottagaren att även dela ut andra distributionsprodukter, och företaget får fritt bestämma distributionspriset för dem. Understödsmottagaren har då skyldighet att separat bokföra den utdelningsverksamhet som omfattas av understödet.

Understödsperioden börjar den 1 oktober 2024 och upphör den 30 september 2025. Det finns 15 miljoner euro i understöd för understödsperioden som är anvisade för understödsberättigade områden. För varje område kan understöd sökas högst enligt det anvisade understödets maximala belopp. Ansökningstiden slutar den 2 august i 2024.

Understödsmottagaren ska uppfylla de behörighetsvillkor som ställs i lagstiftningen och ansökningsvillkoren. Distributionsföretaget som väljs ska bland annat ha för verksamheten lämplig erfarenhet och personal för att kunna ansvara för utdelningsverksamheten som omfattas av understödet.

Grundläggande information om understödet

Mer information om ansökan

Ytterligare information

Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget.

Komissionens beslut (2012/21/EU) om tillämpningen av artikel 106.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på statligt stöd i form av ersättning för allmännyttiga tjänster som beviljas vissa företag som fått i uppdrag att tillhandahålla tjänster av allmänt ekonomiskt intresse (delgivet med nr K(2011) 9380)

Uppdaterad