Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficom edistää toimivia viestintäyhteyksiä lisäämällä radiotaajuuksien käyttömahdollisuuksia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom edistää yhteiskunnan tarvitsemien uusien palveluiden ja viestintäyhteyksien kehitystä parantamalla taajuuksien käyttömahdollisuuksia ja vapauttamalla radiolaitteita luvanvaraisuudesta.

Tehokas radiotaajuuksien käyttö edellyttää pitkäjänteistä taajuussuunnittelua. Traficomin tavoitteena on tukea digitaalisen yhteiskunnan kehittymistä avaamalla toimintaedellytyksiä uusille radiotaajuuksien käyttötarkoituksille ja antamalla nykyisille käyttäjille mahdollisimman suuri hyöty käytettävissä olevista taajuuksista. Taajuuksien käyttöä suunnitellaan kansainvälisesti ja kansallisesti.

Radioamatööreille uusia käyttömahdollisuuksia

Traficomin radiotaajuusmääräyksessä on muutettu taajuuskaistan 435–438 MHz käyttö kansainvälisen radioamatööriliitto IARU:n suosituksen mukaiseksi siirtämällä radioamatööriliikenneallokaatio alkamaan 436 MHz:stä ja sallimalla laajakaistaiset datalähetteet. Tämä mahdollistaa esimerkiksi digitaaliset TV-kokeilut.  Radioamatöörisatelliittiliikenneallokaatio pysyy ennallaan.

Viranomaiskäytön luvasta vapautus ilma-aluksessa

Viranomaistoimintaan ja huoltovarmuuteen liittyvät matkaviestinten käyttötarpeet ilma-aluksissa kasvavat jatkuvasti. Esimerkiksi kriittisen kuvan tai datan lähettämiseen voidaan käyttää 4G- ja 5G-päätelaitteita. Aiemmin määräaikaisena voimassa ollut luvasta vapautus viranomaistoimintaan ja huoltovarmuuteen liittyvästä matkaviestinverkkojen päätelaitteiden käytöstä ilma-aluksessa on muutettu toistaiseksi voimassa olevaksi.

Uusia satelliittipäätelaitteiden luvasta vapautuksia

Satelliittipohjaisten IoT-päätelaitteiden luvasta vapautettuihin järjestelmiin on lisätty Swarm- ja Myriota-järjestelmät taajuuskaistoille 148,00–150,05 MHz ja 399,9–400,05 MHz. Näitä satelliittipäätelaitteita käytetään tyypillisesti eri teollisuuden aloilla kuten liikenteessä ja maataloudessa esimerkiksi telemetriayhteyksiin tai ajoneuvojen seurantaan. Satelliittipäätelaitteiden luvasta vapautuspäätöksellä helpotetaan näiden laitteiden käyttöönottoa Suomessa.

Taajuusalueiden käyttötarkoitusten muutokset sekä luvasta vapautukset tulivat voimaan päivitetyillä Liikenne- ja viestintäviraston radiotaajuusmääräyksellä 4 ja luvasta vapaita radiolähettimiä koskevalla määräyksellä 15, joilla ohjataan radiotaajuuksien ja laitteiden käyttöä Suomessa. Näissä huomioidaan sekä kansainvälisen yhteistyön tulokset että kansalliset erityistarpeet.

Lisätiedot

Radioamatööriasiat: Tero Aulanko, p. 029 539 0660, tero.aulanko@traficom.fi

Viranomaiskäyttö: Mikko Rintala, p. 029 539 0459, mikko.rintala@traficom.fi

Satelliittiasiat: Juha Laatu, p. 029 539 0451, juha.laatu@traficom.fi