Båtlivet har blivit alltmer populärt och antalet båtar har ökat kraftigt under de senaste åren. I Finland finns det cirka 1,7 miljoner båtar. Uppgifterna framgår av Transport- och kommunikationsverket Traficoms färska undersökning som kartlade dagsläget för båtlivet i Finland. De båtförare som deltog i undersökningen är beredda att skärpa promillegränsen inom sjötrafiken och kraven som gäller förare av snabba båtar.
Undersökningen visar att antalet båtar har ökat i Finland under de senaste åtta åren. År 2016 fanns det 1,2 miljoner båtar i Finland och nu är antalet cirka 1,7 miljoner. Majoriteten (66 %) av alla motoriserade båtar är båtar med en utombordsmotor på högst 20 hästkrafter.
De flesta motoriserade båtarna i Finland finns i Nyland, Birkaland och Egentliga Finland. Båtarna är fortfarande huvudsakligen självägda, endast 12 % av båtarna är i sambruk.
"Utifrån undersökningen användes båtarna i genomsnitt under 27 dagar under båtsäsongen 2023. Båtlivet har blivit populärare under de senaste åren och på grund av sommarstugor används båtar mest på inre farvatten. Båtens storlek har en stor betydelse för båtens användningsändamål. Mindre båtar används typiskt för fiske, medan större båtar används för längre resor", säger ledande sakkunnig Kimmo Patrakka.
Undersökningen ger en uppdaterad bild av dagsläget för båtlivet i Finland och uppskattningar av antalet farkoster samt båtlivets säkerhets- och miljökonsekvenser samt de ekonomiska konsekvenserna. Undersökningsmaterialet erhölls genom intervjuer och från myndigheter och intressentgrupper som verkar inom båtlivet. Motsvarande undersökningar har genomförts år 2005 och 2016.
Genomsnittsåldern för aktiva båtförare är rätt hög – antalet båtförare som avlagt båtlivsexamina har minskat
Genomsnittsåldern för aktiva båtförare är rätt hög. Särskilt bland användarna av mindre båtar med utombordsmotor är genomsnittsåldern högre. En genomsnittlig finsk båtförare är en lite över 62 år gammal man som rör sig på inre farvatten och inte har avlagt någon båtutbildning men har färdats på vatten i 36 år.
Finska båtförare utbildar sig aktivt när det gäller havsområden men mindre aktivt när det är fråga om inre farvatten. Antalet båtförare som avlagt båtlivsexamina har minskat.
"Minskningen i antalet båtförare som avlagt båtlivsexamina kan delvis bero på att elektronisk navigationsutrustning, särskilt kartplottrar, blivit vanligare. Användningen av denna utrustning kan skapa en vanföreställning om att man inte behöver navigationskunskaper. Examina är förstås inte det enda sättet att studera båtliv, det finns också andra utbildningsmöjligheter som ökar kunskaperna och färdigheterna i anslutning till båtlivet. Jag uppmuntrar att skaffa båtutbildning på ett eller annat sätt", säger Patrakka.
När undersökningens deltagare frågades vad de tycker om ett obligatoriskt båtkörkort svarade 46 % av dem att körkortet vore mycket eller ganska behövligt. Däremot ansåg 42 % att ett båtkörkort är föga eller inte alls behövligt.
Båtförarna understöder en nedre åldersgräns för förare av snabba båtar och sänkning av promillegränsen
Säkerheten inom båtlivet har förbättrats något under de senaste åren. Antalet båtolyckor har inte ändrats avsevärt i och med att båtlivet ökat i popularitet, och antalet olyckor med dödlig utgång har minskat. Av dem som deltog i undersökningen svarade 62 % att alla i båten alltid använder räddningsväst eller annat flytplagg i båten.
"Den allmänna uppfattningen är dock att flytplagg används i mindre omfattning än vad undersökningens resultat visar. Räddningsvästar borde användas särskilt i roddbåtar eftersom flest olyckor med dödlig utgång sker när en rank båt kantrar eller kränger", säger Patrakka.
De största olycksriskerna för alla båttyper är grundstötning och sammanstötning med en annan båt. Utifrån båtförarnas svar har antalet situationer som kunde ha lett till olyckor ökat jämfört med den motsvarande undersökningen från år 2016.
Undersökningens deltagare frågades också vad de tycker om promillegränsen på 1,0 för alkohol inom sjötrafiken. Över hälften av deltagarna skulle sänka gränsen; en tredjedel till 0,5 promille, 13 % till 0 promille och 39 % skulle inte ändra gränsen.
Till och med 90 % av undersökningens deltagare ansåg att det borde finnas en nedre åldersgräns för förare av snabba båtar. Av dessa tyckte nästan hälften att en lämplig åldersgräns vore 18 år. Den genomsnittliga fartgränsen för en snabb båt var 21 knop. Enligt den nuvarande sjötrafiklagen ska föraren av en registrerad båt vara minst 15 år gammal.
En genomsnittlig finsk båt enligt undersökningen:
- är 4,6 meter lång och 19,8 år gammal
- är typgodkänd
- används på inre farvatten
- är utrustad med en cirka 15 år gammal bensindriven fyrtaktsutombordare på 35 hästkrafter
- har en hastighet på cirka 13 knop
- har inte besiktats och omfattas av försäkring
- används under 27 dagar på somrar, huvudsakligen för fiskeresor
Ytterligare information:
Kimmo Patrakka, ledande sakkunnig, kimmo.patrakka@traficom.fi, tfn 029 534 6450
Läs även: Antalet båtolyckor med dödlig utgång ökade något år 2023 (12.4.2024)