Det kommer att ske ändringar i kontrollanordningarna (färdskrivarna) i fordon som an-vänds i internationella transporter. Från och med den 21 augusti 2023 förses alla nya lastbilar och bussar med andra generationens smarta färdskrivare. Alla gamla färdskri-vare i fordon som fungerar i internationell trafik ska bytas ut till andra generationens smarta färdskrivare inom en viss övergångstid.
En andra generationens smart färdskrivare kommer att tas i bruk. Den nya anordningen skiljer sig från föregående generationers färdskrivare i fråga om bland annat bättre informationssäkerhet och dataskydd, effektivare DSRC-kontroll, registrering och lokalisering av lastnings- och lossningsinformation samt registrering av gränspassager. Dessutom har anordningen en förbättrad ITS-modul. Internationell trafik i det här sammanhanget innebär att man minst en gång överskrider en riksgräns.
Alla lastbilar och bussar som används i internationell transportverksamhet ska utrustas etappvis med den nya generationens anordning enligt generation av en föregående färdskrivare som använts i fordonet innan den 18 augusti 2025. Även lätta godsfordon på 2,5–3,5 ton i internationell transportverksamhet ska förses med anordningen från och med den 1 juli 2026. Detta innebär i praktiken att även lastbilar och bussar som är utrustade med äldre anordningar ska förses med nya anordningar under en viss övergångstid. Alla nya lastbilar och bussar kommer att förses med de nya anordningarna från och med den 21 augusti 2023.
Förändringarna är en del av EU-mobilitetspaket som godkänt 20.8.2020.
Anordningen möjliggör fjärrövervakning av manipuleringsförsök och kör- och vilotider.
Informationssäkerheten i de nya färdskrivarna har förbättrats för att förhindra manipuleringsförsök. Tre av varandra oberoende rörelsedetektorer mäter sträckan som fordonet har kört och tiden som använts för sträckan. Anordningen i sig jämför informationen från rörelsedetektorerna, och om de inte stämmer överens meddelar anordningen den avvikande informationen som ett manipuleringsförsök (fjärrövervakning) till övervakaren inom DSRC-kontrollen. Positionsdata som anordningen registrerar (GNSS) autentiseras (bekräftelse av signalinformationen) i systemet Galileo (OSNMA).
I färdskrivare som tas i bruk 21.8.2023–31.5.2024* saknas emellertid signalinformationens autentiseringsfunktion på grund av förseningar i tidtabellen för byggandet av den operative delen (OSNMA) för det Europeiska satellitnavigeringssystemet (Galileo). Det här föranleder emellertid inte ändringar i färdskrivarens funktioner eller åtgärder av transportföretag i den här fasen.
Utöver att förhindra manipuleringsförsök möjliggör anordningen även fjärrövervakning av kör- och vilotider (DSRC). Detta i sin tur möjliggör riskbaserad övervakning av yrkesmässiga transporter där fordon, i vilka inga brott mot reglerna för kör- och vilotider har upptäckts, inte heller behöver stoppas av denna orsak.
Anordningen registrear lastnings- och lossningshändelser-förutsätter manuell datamatning.
Anordningen registrerar lastnings- och lossningshändelser (gods- och busstrafik). Detta förutsätter dock att föraren matar in dessa manuellt. Anordningen registrerar gränspassager automatiskt. Det bör nämnas att gränspassager måste registreras manuellt i den förra generationens anordningar, som används för närvarande i internationell transportverksamhet (från och med den 20 augusti 2020 analoga färdskrivare, från och med den 2 februari 2022 första generationens digitala färdskrivare som tagits i bruk efter den 1 maj 2006 + första generationens smarta färdskrivare som tagits i bruk från och med den 15 juni 2019,). I praktiken sker detta genom att man stannar fordonet på första lämpliga plats efter gränspassagen, varefter början på arbetsdagen ska anges manuellt och landskoden ändras (digitala färdskrivare) eller gränspassagen antecknas manuellt på färdskrivarkortet (analoga färdskrivare).
Förbättrad ITS-modul
Anordningen har även en obligatorisk ITS-modul, som gör det möjligt att direkt kombinera de data om kör- och vilotider som anordningen har registrerat med företagets egna affärssystem (FMS), varvid data i fråga kan användas bättre än tidigare till exempel som en del av företagets löneräkning, bokföring eller något annat affärssystem. ITS-data överförs i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR), vilket innebär att föraren i anordningen ska godkänna att hans eller hennes personuppgifter används som en del av systemet, om företaget har tagit modulen i bruk.
Uppföljningsperioden för förarens arbetstid ändras också från 28 dagar till 56 dagar den 31 december 2024. Med hjälp av anordningen är det även möjligt att mata in uppgifter om arbetstider som kommer utifrån anordningen med Bluetooth-teknik.
Färdskrivarnas kort är kompatibla mellan de nya och gamla anordningarna, men den nya generationens färdskrivarkort registrerar de data som anordningen producerar mer exakt än den äldre generationens kort. Detta utgör dock inget problem om man använder ett äldre generationens kort i en ny anordning, eftersom den information som saknas på kortet finns i anordningen vid övervakningstillfället.
Det bör noteras att den ändrade regleringen av kör- och vilotider samt om färdskrivare med anknytning till EU:s mobilitetsspaket gäller EU-området. Den aktuella regleringen gäller för närvarande inte i ej-EU- AETR-länderna.
Tidsplan för ändringarna:
- 20.8.2020: ändringar i reglerna för kör- och vilotider
- 20.8.2020: registrering av gränspassager (analoga färdskrivare)
- 2.2.2022: registrering av gränspassager (digitala färdskrivare som tagits i bruk efter den 1 maj 2006 och första generationens smarta färdskrivare som tagits i bruk efter den 15 juni 2019)
- 21.8.2023: alla nya lastbilar och bussar förses med andra generationens smarta färdskrivare
- 31.12.2024: analoga färdskrivare + första generationens digitala färdskrivare (ibruktagande i tre faser från 1.5.2006 ända till 2010–2011) i internationella transporter ska bytas till andra generationens smarta färdskrivare
- 31.12.2024: uppföljningsperioden för arbetstider ändras från 28 dagar till 56 dagar
- 18.8.2025: första generationens smarta färdskrivare i internationella transporter (ibruktagande från och med den 15 juni 2019) ska bytas till andra generationens smarta färdskrivare
- 1.7.2026: lätta godsfordon som används i internationella transporter (totalmassa 2,5–3,5 ton) ska förses med andra generationens smarta färdskrivare.
* den 31 maj 2024 eller tidpunkt för att OSNMA ska vara färdig enligt det som ska vara senare
Ytterligare information
Mikko Västilä, ledande sakkunnig, e-post: mikko.vastila@traficom.fi
Läs också: Genomförandet av EU:s mobilitetspaket för vägtransporter ändrar bestämmelserna om gods- och persontrafiktillstånd (21.1.2022)