Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Positionsdatatjänsten av Transport- och kommunikationsverket Traficom öppnas i testsyfte för alla nätaktörer 31.5 –30.8.2024. Testning rekommenderas för alla nätaktörer så att ibruktagandet av tjänsten och inlämnandet av nätdata löper smidigare när den egentliga produktionsanvändningen av Positionsdatatjänsten inleds senare under hösten. Nätaktörerna bör lämna nätdata till tjänsten senast 31.12.2024.

År 2025 öppnas Positionsdatatjänsten för aktörer som behöver positionsdata om näten så att de kan göra positionsutredningar. Då kan nätbyggare, gräventreprenörer, nätplanerare och till exempel egnahemshusbyggare göra positionsutredningar, det vill säga söka information i tjänsten om var infrastrukturnät är belägna.

Under testfasen förbereds lanseringen av Positionsdatatjänsten 

Under testfasen kan nätaktörerna registrera sig som användare av Positionsdatatjänsten och pröva på att lämna nätdata både via gränssnittet och med ritverktyget. De nätdata som matats in raderas när testperioden avslutas 30.8.2024.   

Den egentliga produktionsanvändningen av Positionsdatatjänsten och inlämnandet av nätdata inleds senare under hösten 2024. Närmare tidpunkt meddelas senare. Uppgifterna ska lämnas till Positionsdatatjänsten senast 31.12.2024.

"Det är en god idé att lära sig använda tjänsten redan under testperioden. På så sätt blir i synnerhet inlämningen av nätdata smidigare när den egentliga produktionsanvändningen av tjänsten inleds i slutet av året. Vi rekommenderar att alla aktörer deltar i testningen; både stora och mindre nätaktörer ska lämna nätdata till Positionsdatatjänsten. All information som lämnas till tjänsten är värdefull, eftersom den kan förebygga till exempel grävskador", säger XX, ledande expert vid Traficom.

Testa att lämna nätdata till Positionsdatatjänsten i god tid – det går effektivast via gränssnittet

Effektivast är det att lämna data via Positionsdatatjänstens elektroniska gränssnittsförbindelse. Via gränssnittet är det möjligt att lämna nätdata i alla storlekar från nätaktörens eller nätdataleverantörens datasystem direkt till Positionsdatatjänsten – automatiskt och säkert. På så sätt hålls tjänstens nätdata uppdaterade samtidigt som de är till störst nytta för dem som behöver informationen.

En registrerad nätaktör ger en IP-adress och hämtar en API-nyckel från Positionsdatatjänsten. Med dessa uppgifter öppnas en gränssnittsförbindelse till det egna nätdatasystemet. Informationen om positionen och egenskaperna för nätets komponenter överförs via gränssnittsförbindelsen. Mer information om filformat och datainnehåll finns på Traficoms webbplats Teknisk dokumentation (Extern länk) (på finska). 

Om nätaktören inte har tillgång till en gränssnittsförbindelse kan informationen om enskilda små nät också lämnas med hjälp av Positionsdatatjänstens ritverktyg. Informationen ritas på kartunderlaget för hand eller matas in med hjälp av koordinater. Samtidigt matas de egenskaper in som krävs för nätets komponenter.

Observera att vissa begränsningar i tjänsten förekommer under testperioden. Mer information finns i våra anvisningar (Extern länk)

Användarna kan registrera sig i Positionsdatatjänsten med Suomi.fi-identifikation

I det första skedet registrerar sig nätaktörerna som användare i Positionsdatatjänsten. Först efter registreringen är det möjligt att lämna nätdata till tjänsten. 

Inloggningen i Positionsdatatjänsten sker med stark Suomi.fi-identifikation. En person som har firmateckningsrätt i en nätaktörsorganisation kan automatiskt representera nätaktören i Positionsdatatjänsten och logga in i tjänsten direkt med Suomi.fi-identifikation.

Om en nätaktör vill att någon annan ska agera för dess räkning i Positionsdatatjänsten, behövs det en separat Suomi.fi-fullmakt. Fullmakterna utfärdas via Suomi.fi-fullmakter av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (Extern länk).

 

MINNESLISTA FÖR TESTNING OCH ANVÄDNING AV POSITIONSDATATJÄNSTEN

  1. Ge Suomi.fi-fullmakter
    Klarlägg vilka ansvariga personer som har rätt att agera i kommunens eller någon annan organisations namn. En nätaktör kan ge personer fullmakt att agera för dess räkning via Suomi.fi-fullmakter. Närmare anvisningar finns på Suomi.fi (Extern länk).
     
  2. Gör en registreringsansökan i Positionsdatatjänsten och ange de uppgifter som begärs
    Du kan börja använda tjänsten när registreringen har godkänts.
     
  3. Testa och säkerställ att fullmakterna fungerar och att gränssnittsförbindelsen fungerar när stora mängder nätdata överförs
     
  4.  Testa Positionsdatatjänstens ritverktyg särskilt om du lämnar in små mängder nätdata
     
  5. Lämna uppdaterad information om nät till Positionsdatatjänsten senast 31.12.2024