Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

En sak är i alla fall glasklar: alkohol försvagar din förmåga som båtförare. Ta hand om dig själv och förbättra andras säkerhet genom din egen inställning. Ta alltså på dig räddningsvästen och se till att du är nykter före du ska köra båt och också under båtfärden.

Majoriteten av båtolyckor sker med roddbåtar eller små båtar med utombordsmotorer. Alkohol är inblandad i en stor del av de båtolyckor som har dödlig utgång. En vanlig olycksorsak är också att båtföraren gör ett fel.

Så här påverkar alkohol båtföraren

En typisk finsk båtförare är erfaren och van med att röra sig till sjöss. Enligt Traficoms senaste utredning  är den genomsnittliga båtföraren en lite över 62 år gammal man som rör sig på inre farvatten och inte har avlagt någon båtutbildning men har färdats på vatten i till och med 36 år.

Men oberoende av hur skicklig och van du är som båtförare så gör alkoholens förlamande inverkan på hjärnan och berusningstillståndet som den orsakar dig till en mer riskabel båtförare. Gränsen för roderfylleri är en promille, men olycksrisken ökar märkbart även när man druckit mindre mängder alkohol. 

Under 0,5 promilles berusning

  • Du blir mindre uppmärksam och får sämre omdöme.
  • Du blir klumpigare och får sämre balans.
  • Du tar större risker.

Över 0,5 promilles berusning

  • Hjärnans koordinationsförmåga försvagas och förmågan att klara av uppgifter som kräver uppmärksamhet försämras snabbt. 
  • Det är alltid farligt att plötsligt falla ur en båt, men om man druckit alkohol innebär det garanterat en risk. Speciellt om du inte har på dig en räddningsväst.

Minneslista för ett tryggt båtliv – tänk åtminstone på följande 10 saker

  1. Känn din båt och se till att den är i gott skick och säker.
  2. Kontrollera förhållandena innan du kastar loss.
  3. Ta med aktuella sjökort om du behöver planera din rutt. Berätta för dina närstående vilken rutt du planerar att ta.
  4. Se till att du har tillräckligt med bränsle, och ta med tillräckligt med reservbränsle.
  5. Kom ihåg väjningsreglerna och bekanta dig med sjötrafiklagen och befälhavarens ansvar.
  6. Ta på dig räddningsväst eller något annat flytplagg innan du ger dig iväg. Alla som är i båten ska ha räddningsväst.
  7. Se också till att all annan utrustning är med och i gott skick. Motorbåtar och segelbåtar över fem meter ska ha en åra, en paddel eller ett ankare med lina, ett tömningsredskap och en brandsläckare enligt utombordsmotorns storlek.
  8. Var nykter när du åker båt. Om du vill dricka alkohol, gör det först efter att du kommit i land.
  9. Undvik också att åka båt om du är bakfull, eftersom tröttheten gör att du är i sämre skick som förare.
  10. Spara sjöräddningens nödnummer i din telefon: 0294 1000. Om du är ute på sjön i inlandet ska du ringa nödnumret 112.
Uppdaterad