Avancerade förarassistanssystem (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) varnar föraren för farliga situationer i trafiken och förhindrar olyckor eller minskar risken för dem. De assisterar föraren också med körningen. ADAS-systemen använder olika sensorer, radarer och kameror på fordonet för att observera omgivningen och bilen.
Assistanssystem som är bekanta för många är bland annat låsningsfria bromsar, stabilitetskontrollsystem och backsensor. Med avancerade förarassistanssystem avses ofta funktioner som är längre utvecklade än dessa.
Var beredd på att assistanssystemen i vissa situationer kan överraska dig till exempel genom att försöka påverka styrningen, accelerera eller bromsa.
Kom ihåg att det alltid är föraren som ansvarar för körningen och att systemen endast assisterar dig!
I videoserien ADAS – den osynliga andreföraren bekantar vi oss med ADAS-system, som har blivit vanligare under de senaste 5–10 åren och som redan används i stor utsträckning.
Vilka ADAS-system finns i bilar?
Bilars ADAS-system varierar beroende på bilens tillverkningsår och utrustningsnivå.
Olika förarassistanssystem för bilar har funnits på marknaden redan länge. I början var de endast tillgängliga för dyra representationsbilar, men i och med att tekniken blivit vanligare och kostnaderna mindre har de blivit tillgängliga även för förmånligare bilar. Användningen av system som förbättrar trafiksäkerheten har också främjats genom regler som gör dem till obligatorisk utrustning i bilar.
Bekanta dig med din bils bruksanvisning och system
Bilens bruksanvisning innehåller information om vilka förarassistanssystem som bilen är utrustad med. Bruksanvisningen omfattar alla de system som finns tillgängliga för bilmodellen, inklusive system som din bil inte nödvändigtvis är utrustad med. Bruksanvisningen innehåller tydliga anvisningar och varningar för varje system. Dessutom innehåller den information om hur du vet att ett system inte fungerar så som det ska.
Så här kan du med hjälp av bruksanvisningen ta reda på vilka system som din bil har:
- Ögna igenom operativsystemets menyer. Via menyn kan du ofta reglera ADAS-systemens funktion.
- Gå igenom fordonets manöverorgan och instrumentpanel och bekanta dig med ADAS-systemens kopplingar och regleranordningar.
- Bekanta dig med systemens ljussignaler och signaltoner samt de varningar som systemen ger.
Ta också reda på var på bilen ADAS-systemens sensorer och kameror finns. Om sensorerna eller kamerorna är smutsiga, fungerar systemen inte. Bilen varnar vanligtvis för detta i instrumentpanelen. Om systemen inte fungerar, beakta det när du kör!
Många förarassistanssystem aktiveras automatiskt då bilen startas, eftersom systemen är avsedda att göra körningen tryggare. I regel är det rekommendabelt att ha alla assistanssystem aktiverade.
Ha en säker resa!