Mobilitetsstyrning främjar klok mobilitet genom bland annat rådgivning, marknadsföring, planering av färdsätt och koordinering och utveckling av mobilitetstjänster. Målet är att minska på mängden resor ensam i personbil och öka på kollektivtrafikens, övriga mobilitetstjänsters samt gång och cyklings popularitet. Traficom beviljar årligen statsunderstöd för moblitetsstyrningsprojekt.
Mobilitetsstyrning är en del av styrmetoderna för hållbar mobilitet. Det är också en av metoderna för att styra efterfrågan, med målet att påverka människors mobilitetsvanor och färdsätt.
Centrala metoder inom mobilitetsstyrning är, förutom kommunikation, att göra upp planer för hållbar mobilitet, att utveckla mobilitetstjänster samt att inkludera hållbara mobilitetslösningar som en del av de dagliga resorna (boende, tjänster, evenemang). Kampanjer, temadagar och olika broschyrer samt räknare gör folk mer medvetna om hållbara färdsätt.
Med statsunderstödet för mobilitetsstyrning finansieras även mer omfattande projekt för klok mobilitet, så som utveckling av stadscykelsystem eller uppgörandet av parkeringsstrategier.
Nyhetsbrev om hållbar och säker mobilitet
Nyhetsbrevet om hållbar och säker mobilitet är riktat åt kommuner och andra aktörer inom området och berättar om teman för och resultat från Traficoms mobilitetsstyrnings- och trafiksäkerhetsprojektunderstöd.
Läs mer om nyhetsbrevet och prenumerera på det härifrån (Extern länk) (Kestävä ja turvallinen liikkuminen)!
Statsunderstöd för mobilitetsstyrning
Traficom ordnar årligen en ansökan om statsunderstöd för mobilitetsstyrningsprojekt. Statsunderstöd för mobilitetsstyrning kan beviljas till kommuner, samkommuner och andra icke-vinstsyftande sammanslutningar. Dessa kan vara till exempel olika nätverk, stiftelser och föreningar som jobbar med mobilitetsstyrning.
Med hjälp av mobilitetsstyrning vill man stödja projekt vars mål är att påverka människors val av färdsätt genom informationsstyrning, marknadsföring samt försök med och utveckling av tjänster. Dessutom vill man stödja projekt för att få till stånd verksamhets- och samarbetsformer för mobilitetsstyrning på målorter och -regioner. Med statsunderstödet vill man särskilt stödja sådana försök, utvecklingsprojekt och projekt vars verksamhetsmodeller, erfarenheter och resultat kan tillämpas och utnyttjas i hela landet. Statsunderstöd kan enligt statsunderstödsförordningen beviljas till högst 75 procent av kostnaderna för projektet.
Traficom beviljar årligen statsunderstöd enligt prövning på basis av de ansökningar som skickats in inom utsatt tid.
Projekt som fått statsunderstöd för mobilitetsstyrning
Traficom har årligen beviljat statsunderstöd för mobilitetsstyrning i flera år redan. Här nedanför finns en sammanfattning av de projekt som fått understöd under de senaste åren, material som projekten producerat samt summan av det beviljade understödet.
Materialet är producerat av projekten och är därför till stora delar endast på finska och kan ha brister i tillgängligheten.
Material från tillställningar
Här hittar du material från tillställningar där mobilitetsstyrningsprojekt har presenterats. Presentationerna är oftast på finska.