Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Den 25 juni 2024 har det skett ändringar i lagstiftningen kring driften av godstransporter.

Europeiska unionens sanktionspaket mot Ryssland och Belarus förbjuder företag som är etablerade i unionen att bli vägtransportföretag om det ryska eller belarusiska ägarskapet är 25 procent eller mer.  Detta innebär att Traficom inte beviljar godstrafiktillstånd till en aktör vars andel ägare med rysk eller belarusisk bakgrund överskrider den gräns som anges i sanktionsförordningen.

Förbudet gäller från och med den 26 juli 2024 (ryska ägarskapet) och från och med den 2 augusti (belarusiska ägarskapet) även alla transportföretag som etablerats i unionen efter den 8 april 2022. Dessa företag kan inte längre sköta godstransporter inom EU eller bedriva transittrafik genom EU-länderna. 

Förbudet gäller inte vägtransportföretag som är etablerade i unionen och som ägs till minst 25 procent av ryska eller belarusiska medborgare, om dessa också är medborgare i en medlemsstat eller har tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i en medlemsstat.

Transportföretaget ska på begäran uppvisa uppgifter om sin ägarstruktur.

Ändringen av sanktionsförordningen (EU) nr 833/2014 har publicerats i EU:s officiella tidning den 24 juni 2024 och den har trätt i kraft den 25 juni 2024. Ändringen av sanktionsförordningen (EG) nr 765/2006 har publicerats i EU:s officiella tidning den 29 juni 2024 och den har trätt i kraft den 30 juni 2024.

Europeiska unionens sanktionspaket mot Ryssland och Belarus förbjuder företag som är etablerade i unionen att bli vägtransportföretag om det ryska eller belarusiska ägarskapet är 25 procent eller mer. Det betyder att Traficom inte registrerar anmälningar om bedrivande av godstrafk om andelen ägare med rysk eller belarusisk bakgrund överskrider den gräns som anges i sanktionsförordningen.

Lagstiftningen som gäller godstrafiktillstånd har ändrats. Läs mer: Gods- och persontrafiktillstånd 2022

Gör så här

1

Grunda ett företag

Om du ännu inte har ett företag lönar det sig att utnyttja guiden för att starta eget företag (Extern länk) som finns på webbplatsen Suomi.fi. Guiden är ett utmärkt verktyg för att grunda ett företag. Med hjälp av denna tjänst kan du ta reda på vad du behöver göra och veta när du tänker grunda ett eget företag. I tjänsten svarar du först på några frågor och därefter får du en checklista över saker du måste göra.

2

Kontrollera om du behöver ett tillstånd

Yrkesmässig godstransport med ett fordon eller en fordonskombination med en totalmassa på över 3,5 ton kräver godstrafiktillstånd med följande undantag:

  • Inget trafiktillstånd krävs för godstransporter med traktor, om traktorns högsta tillåtna hastighet är högst 60 km/h.
  • Innehavaren av persontrafiktillstånd får transportera gods med buss.

Yrkesmässig godstransport med ett fordon eller en fordonskombination med en totalmassa på över 2,5 ton men högst 3,5 ton kräver anmälan till Traficom.

Anmälan om godstrafik

  • Anmälan gäller företaget, inte fordonet.
  • Även innehavaren av trafiktillståndet ska göra en anmälan ifall den bedriver yrkesmässig godstransport med ett fordon eller en fordonskombination som väger över 2,5 ton men högst 3,5 ton.

Yrkesmässig godstransport i internationell vägtrafik med ett motorfordon eller en fordonskombination med en totalmassa på över 2,5 ton men högst 3,5 ton kräver lätt godstrafikstillstånd.

Yrkesmässig godstransport med ett fordon eller en fordonskombination med en totalmassa på högst 2,5 ton kräver varken ansökan eller anmälan till Traficom.

3

Kontrollera att förutsättningarna för beviljande av tillståndet uppfylls

Det rekommenderas att man före ansökan om tillstånd ser till att företaget eller bolaget som ska bedriva verksamheten är registrerat i handelsregistret och i nödvändiga register vid Skatteförvaltningen.

I förutsättningarna för beviljande av tillståndet ingår bland annat yrkesmässig kompetens, FO-nummer, rättshandlingsförmåga, gott anseende, etablering i Finland, intyg över solvens samt behörigt utförande av skyldigheter. Förutsättningarna för beviljande av lätt godstrafiktillstånd är desamma som förutsättningarna för beviljande av godstrafiktillstånd men säkerhetsbeloppet för visande av solvens avviker.

Traficom bedömer inte på förhand hur kraven uppfylls och ger inte heller förhandsbeslut. Huruvida förutsättningarna för beviljande av tillståndet uppfylls bedöms alltid först i samband med behandlingen av ansökan.

4

Avlägg kompetensexamen för godstrafikföretagare

Den som ansöker om godstrafiktillstånd eller lätt godstrafiktillstånd eller den trafikansvarige för den som ansöker om tillstånd ska ha yrkesmässig kompetens. Kompetensen uppnås genom att avlägga godstrafikföretagarexamen med godkänt resultat. Läs mer: Trafikföretagarexamen

5

Så här visar du din solvens

Innehavaren av ett trafiktillstånd ska fortlöpande kunna sköta sina finansiella skyldigheter under räkenskapsåret. Därför ska den som ansöker om tillstånd kunna visa att han eller hon har tillräckliga ekonomiska resurser för den verksamhet som ska bedrivas med stöd av tillståndet, dvs. sökanden ska kunna visa sin solvens. Sökanden ska kunna visa att han eller hon har resurser som uppgår till minst 9 000 euro för det första fordonet och minst 5 000 euro för varje ytterligare fordon.

Den som ansöker om lätt godstrafiktillstånd ska visa att den sökande har ekonomiska resurser som uppgår till minst 1 800 euro för den första bilen och minst 900 euro för följande bil. Om ett företag ansöker om lätt godstrafiktillstånd och dessutom har ett egentligt godstrafiktillstånd och/eller ett persontrafiktillstånd är säkerhetsbeloppet som ska påvisas 9 000 euro för den första bilen och 900 euro för det lätta godstrafiktillståndet som ansöks.

När sökanden visar sin solvens ska sökandens alla trafiktillstånd bortsett från taxitrafiktillstånd beaktas. Sökanden ska kunna visa att han eller hon har tillräckliga ekonomiska resurser för alla gods- och persontrafiktillstånd som är i kraft eller som ansöks. Beloppet på 9 000 euro för den första bilen krävs endast en gång, dvs. inte separat för båda tillståndstyperna.

Solvensen kan intygas av en auktoriserad CGR-, GR- eller OFGR-revisor eller genom ett intyg av en revisionssammanslutning över sökandens ekonomiska resurser och/eller genom en borgensförbindelse (bankgaranti) av ett kredit-, finans- eller försäkringsinstitut eller genom en bankdeposition (pantsättning av konto).

Närmare anvisningar och mallar hittar du via länkarna nedan.

 

6

Ansök om godstrafiktillstånd

Tillståndet beviljas på ansökan. Tillståndet beviljas antingen en fysisk person som bedriver verksamhet som enskild näringsidkare (firma) eller en juridisk person, till exempel aktiebolag och kommanditbolag.

Till en ansökan om ett nytt tillstånd, förnyande av tillstånd eller ytterligare tillstånd ska bifogas en utredning över sökandens solvens. I fråga om övriga förutsättningar ska kompletteringar eller andra utredningar lämnas in på begäran. Det lönar sig att fylla i ansökan så omsorgsfullt som möjligt eftersom begäran om komplettering och andra motsvarande åtgärder fördröjer beviljandet av tillståndet.

Ansökningar behandlas i den ordning de kommer in.

Ansök om godstrafiktillstånd

7

Information om godstrafiktillståndet som beviljas

Sökanden beviljas godstrafiktillstånd och minst en kopia av det. Den fordonsspecifika kopian av godstrafiktillståndet ska alltid finnas i ett fordon som är i trafik. Det egentliga huvudtillståndet ska förvaras vid tillståndshavarens verksamhetsställe. Godstrafiktillståndet gäller i tio år.

I vissa situationer kan sökanden beviljas ett inrikes godstrafiktillstånd istället för ett godstrafiktillstånd. Ett inrikes godstrafiktillstånd kan beviljas endast om sökanden har minst ett giltigt inrikes godstrafiktillstånd när ansökan inleds och sökanden eller den trafikansvarige har sådan yrkeskompetens som endast berättigar till inrikestrafik, det vill säga tillståndet beviljas alltid som ett godstrafiktillstånd om sökanden har den yrkeskompetens som krävs för godstrafiktillstånd.

Giltighetstiden för inrikes godstrafiktillstånd löper ut senast den 1 juli 2028.

Endast den tillståndshavare som antecknats i tillståndshandlingen får bedriva trafik med stöd av trafiktillståndet. Om tillståndshavaren är en fysisk person, får endast denna person bedriva trafik och verksamheten sker då som enskild näringsidkare (firma). Om tillståndshavaren är en sammanslutning, får endast denna sammanslutning, t.ex. aktiebolag eller kommanditbolag, bedriva trafik med stöd av tillståndet.

Ett trafiktillstånd får aldrig överföras på eller överlåtas till någon annan. Till exempel kan ett tillstånd som beviljats en fysisk person inte överlåtas till ett bolag som den fysiska personen äger, utan bolaget måste ansöka om ett eget trafiktillstånd.

Giltighetstiden för en fordonsspecifik kopia upphör alltid samtidigt som giltighetstiden för huvudtillståndet.

Du kan uppdatera ditt telefonnummer och din e-postadress i tjänsten Mina ärenden (Mina ärenden/Första sidan/Mina uppgifter). Du kan logga in med dina bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Namn- eller adressändringar behöver inte anmälas till Traficom utan anmälan om namn- eller adressändring ska göras för fysiska personer till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och för juridiska personer till handelsregistret.

RÅDGIVNING OM TRAFIKTILLSTÅND

Telefontjänsten
029 534 5181
vardagar kl. 8.00–16.15
liikenneluvat(at)traficom.fi

Uppdaterad