Information om villkoren för beviljande av körtillstånd för taxiförare, provet för taxiförare och om den frivilliga förarutbildning som gäller grupper med särskilda behov.
Villkor för beviljande av körtillstånd för taxiförare
Gärningar som framgår av bötesregistret och som påverkar beviljandet av tillstånd ska beaktas för de senaste tre åren innan ansökan om körtillstånd avgörs. Gärningar som framgår av bötesregistret påverkar även framöver för en period av fem år.
Enligt villkoren för tillstånd döms bötesstraff för förande av fortskaffningsmedel utan behörighet ut efter prövning. Tidigare har en sådan gärning utgjort ett absolut hinder för att få körtillstånd, och Transport- och kommunikationsverket har inte kunnat bevilja tillstånd om en sådan gärning har framgått av bötesregistret. I och med ändringen ökar prövningsrätten i enskilda fall. Förande av fortskaffningsmedel utan behörighet ska med beaktande av fallets särdrag visa att föraren är uppenbart olämplig att arbeta som taxiförare för att körtillståndet ska kunna avslås. Vid bedömning av förarens olämplighet är det viktigt att utvärdera huruvida passagerarsäkerheten eller trafiksäkerheten äventyras om föraren beviljas ett körtillstånd.
Grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri och grovt rattfylleri utgör även framöver ett absolut hinder för att få körtillstånd inom ramen för den lagstadgade tidsfristen på tre år eller fem år. De övriga villkoren för beviljande av tillstånd förblir också oförändrade.
Prov för taxiförare
Det förnyade provet för taxiförare träder i kraft den 1 maj 2021. I anslutning till reformen utökas provet och provets struktur ändras. I anslutning till förnyelsen preciseras även definitionen av begreppet fusk i provet.
Traficoms omarbetade föreskrift om kraven i provet för taxiförare träder i kraft den 1 maj 2021. Traficom har gjort de ändringar i föreskriften som krävs med anledning av ändringarna i taxiregleringen. Dessutom innehåller föreskriften närmare bestämmelser om verksamhet som betraktas som fusk i ett prov för taxiförare och om konstaterande av fusk samt om förfaranden vid fusk.
Om en person i enlighet med 246 a § i lagen om transportservice gör sig skyldig till fusk i ett prov för taxiförare, meddelas ett tidsbundet förbud på sex månader att delta i provet för taxiförare för personen.
Förarutbildning som gäller grupper med särskilda behov
Från och med den 1 maj 2021 tillhandahålls taxiförare en frivillig förarutbildning som gäller grupper med särskilda behov. Vid behov kan den beställare som fastställer ett avtal kräva att aktörerna ska genomgå en förarutbildning som gäller grupper med särskilda behov.
Traficoms föreskrift om förarutbildning som gäller grupper med särskilda behov träder i kraft den 1 maj 2021. Genom föreskriften fastställs ett närmare innehåll i den förarutbildning inom taxitrafik som gäller grupper med särskilda behov, och ramar för praktiskt genomförande. Syftet med föreskriften är att förbättra känslan av trygghet hos kunder som hör till grupper med särskilda behov samt att öka och harmonisera förutsättningarna för taxiförare att bemöta kunder som hör till grupper med särskilda behov.