Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kyberturvallisuus on keskeinen osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Vuonna 2023 kyberturvallisuuden uhkataso pysyi kohonneena. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tuottaa koko yhteiskuntaa koskevaa kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa sekä toimii saumattomassa yhteistyössä muiden viranomaisten ja organisaatioiden kanssa.

Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio tuovat yhteiskunnalle uutta liiketoimintaa ja uusia mahdollisuuksia. Kääntöpuolena on kyberuhkien lisääntyminen kaikilla yhteiskunnan aloilla ja toiminnoissa.

Kyberturvallisuuden uhkataso koholla

Vuonna 2023 kyberturvallisuuden uhkataso pysyi kohonneena. Kyberhyökkäykset ovat muuttuneet aiempaa vakavammiksi ja kohdennetuimmaksi. Entistä useammin nähdään, että hyökkääjä yrittää päästä sisään johonkin tiettyyn organisaatioon. Lisäksi palvelunestohyökkäykset, erilaiset huijaukset, haittaohjelmat ja kiristyshyökkäykset organisaatioiden ICT-ympäristöihin sekä tietojenkalastelu vaikuttavat Suomessa toimivien organisaatioiden arkeen.

Erityisesti loppuvuonna 2023 kiristyshaittaohjelmahyökkäykset lisääntyivät ja niiden tekotapa ammattimaistui. Yritysten tietoteknisten ympäristön monimutkaisuus aiheuttaa laajan hyökkäyspinta-alan, josta ammattitaitoisen hyökkääjän on mahdollista löytää pääsy yrityksen järjestelmiin. Kyberturvallisuudesta huolehtiminen on jatkossakin keskiössä koko yrityksen toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Kyberturvallisuus keskeinen osa kokonaisturvallisuutta

Kyberturvallisuus on keskeinen osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Kyberturvallisuus vaatii panostuksia ja jatkuvaa kehittämistä olemassa oleviin ja tuleviin uhkiin vastaamiseksi. Erityisesti nyt, kun maailman turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen kohdistuu muutoksia. Kyberturvallisuuden varmistaminen vaatii yritysten ja viranomaisten saumatonta, luottamukseen perustuvaa yhteistyötä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksella on tässä työssä keskeinen rooli.

Suomessa yhteistyötä tehtiin myös vuonna 2023 kattavasti ja laaja-alaisesti kyberturvallisuuden edistämiseksi yhteiskunnan eri sektoreiden välillä. Kyberturvallisuutta, varautumista ja viranomaisten yhteistyötä koskevaa lainsäädäntöä, menetelmiä ja standardeja kehitettiin kotimaassa ja EU-tasolla. 

Kyberturvallisuutta koskeva koulutus ja tutkimus vahvistuivat vuoden 2023 aikana.

Kyberturvallisuuskeskus vahvistaa yhteiskunnan kykyä sopeutua ja varautua kyberhyökkäyksiin

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus neuvoo tietoturvaloukkauksen vahinkojen rajoittamisessa, varoittaa muita mahdollisia uhreja, auttaa tietoturvaloukkauksen analysoinnissa, koordinoi haavoittuvuuksien korjaamista, kerää lisätietoja Suomesta ja maailmalta sekä tukee palautumistoimenpiteissä. Kaikki nämä toimet vahvistavat yhteiskunnan kykyä sopeutua ja varautua kyberhyökkäyksiin sekä estävät taloudellisia vahinkoja organisaatioissa.

Kyberturvallisuuskeskus tuottaa koko yhteiskuntaa koskevaa kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa. Strategista tilannekuvaa käytetään myös valtionjohdossa siihen, että kaikilla keskeisillä viranomaisilla on yhdenmukainen tilannekuva yhteiskunnan kyberturvallisuuden tilasta sekä kyberturvallisuuteen vaikuttavista tapahtumista ja kyberturvallisuusympäristön muutoksista. 

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tilannekuvatyön tarpeellisuudesta, työn vaikuttavuudesta ja onnistumisesta kertoo vuoden 2023 asiakastyytyväisyyskysely (keskiarvo 4,3, asteikolla 1-5). Kyberturvallisuuskeskus käsittelee vuosittain satoja tuhansia Suomea koskevia tietoturvatapahtumia ja häiriöitä. Jatkuvan tiedonvaihdon sekä eri tieto- ja uutislähteiden pohjalta tuotetun tiedon pohjalta viestimme kansalaisille sekä jaamme informaatiota organisaatioille ja yrityksille.

Keskeiset tunnusluvut Kyberturvallisuuskeskuksen toiminnasta:

Päivitetty