Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Du kan ansöka om radiotillstånd på olika sätt. De alternativa sätten och typerna av radiotillstånd är:

1. Radiotillstånd som betalas och träder i kraft genast, kräver stark autentisering. Du ansöker om tillståndet i våra e-tjänster där tillståndet betalas i samband med att du lämnar in ansökan. Tillståndet träder i kraft genast efter att du betalat tillståndet. Radiotillståndet som beviljas är helt nytt och avsett för radiosändare som inte sedan tidigare har haft något gällande tillstånd. Ändringar i ett gällande tillstånd söks med alternativen 2a, 2b eller 2c. 

2. Radiotillstånd som behöver behandling och faktureras i efterhand:
Radiotillståndet beviljas på basis av den inlämnade ansökan i regel inom 28 dagar.

2a. Du ansöker om ett radiotillstånd som kräver stark autentisering i våra e-tjänster. Där kan du ansöka om ett helt nytt radiotillstånd för radiosändare eller ändring i ett gällande radiotillstånd för radiosändaren.

2b. Du ansöker om ett radiotillstånd som inte kräver stark autentisering via den inbäddade ansökningsblanketten på våra webbsidor. Detta ansökningssätt motsvarar processen i 2a utan stark autentisering. På detta sätt kan du även ansöka om ändring i radiotillståndet, med undantag av ändring i ett kortvarigt tillstånd. 

2c. Radiotillstånd som ansöks med en docx- eller pdf-blankett. Spara blanketten på din dator och skicka den som e-postbilaga till Traficom på adressen radiotaajuudet@traficom.fi.
 

Radiotillstånd för fartyg för båtförare och sjöfart (PAL och AL)

Radioutrustning som används i fritidsbåtar (PAL), (t.ex. maritim VHF-radiotelefon och/eller DSC-apparat, sjöfartsradar, EPIRB-nödsändare, AIS-sändare, SART och MOB). Sökanden ska ha behörighetsbevis för maritim radiokommunikation.

Radioutrustning som används i maritim yrkestrafik (AL), (t.ex. MF/HF-radiotelefon och/eller DSC-apparat, sjöfartsradar (3 cm eller 10 cm), EPIRB-nödsändare, AIS-sändare, SART, AIS-SART, EPIRB-AIS och MOB.) Användaren av en maritim VHF-radiotelefon ska ha behörighetsbevis för maritim radiokommunikation.

Om du vill ändra uppgifterna i ditt gällande tillstånd, välj hyperlänken till det radiotillstånd som kräver handläggning (2a).

Radiotillstånd för ljudradiosändare (BC)

Radiotillstånd behövs för analog radioverksamhet. Om det är fråga om annan än sådan radioverksamhet som varar i mindre än tre månader eller i liten skala, krävs programkoncession som ansöks separat.

Radiotillstånd för televisionssändare (BT)

Radiotillstånd behövs för tv-sändare som fungerar i det digitala markbundna masskommunikationsfältet. Verksamheten förutsätter i allmänhet nätkoncession som beviljas av statsrådet. Koncession behövs inte om verksamheten pågår i högst en månad och den televisionssändare som används i verksamheten har en strålningseffekt på högst 50 W ERP eller om sändningarna har låg effekt och mottagningen är endast avsedd för ett begränsat område.

Specialtillstånd för radioamatörstationer (EA)

Radiotillstånd behövs för automatstation (talrepeterare, postbox, digipeater osv.).

Tillståndshavaren ska vara en fysisk person som har behörighetsbevis för radioamatör eller en juridisk person vars radioamatörstationsövervakare har behörighetsbevis av elementär eller teknisk klass.

Radiotillstånd för personsökningsnät (HH)

adiotillstånden är avsedda för användning i olika personsökningssystem, såsom kundanropssystem. De flesta personsökningssystem är enkelriktade, det vill säga att endast systemets centralenhet innehåller en radiosändare.

Radiotillstånd för radioapparater i luftfartyg (IA)

Radiotillstånden omfattar till exempel VHF-radiotelefoner för luftfart, nödradiotelefon (ERT), utrustning för avståndsmätning (DME), radiohöjdmätare (RAM), transponder (TRP), flygburet kollisionsavvärjande system (TCAS), Doppler-navigeringsapparater, väderradar (9 GHz) och nödradiosändare (ELT).

Om du vill ändra uppgifterna i ditt gällande tillstånd, välj hyperlänken till det radiotillstånd som kräver handläggning (2a).

Radiotillstånd för bärbara radioanläggningar för luftfart (IAKA) 

Radiotillstånden är avsedda för VHF-radiotelefoner inom luftfart som används i luftfartyg, hängglidare och på marken.

Som beteckning för stationen ska användas beteckningen som identifierar luftfartyget eller hängglidaren där radiotelefonen används. Om luftfartyget eller hängglidaren saknar beteckning eller radiotelefonen används som markradio ska som beteckning för stationen användas annan identifieringsuppgift om platsen där radiotelefonen används.

Den som använder radiosändare ska kontrollera behovet av särskild behörighet att sköta radiokommunikation inom luftfart i Transport- och kommunikationsverkets föreskrift PEL M2-93.

Radiotillstånd för markradiosystem inom luftfart (IAMA)

adiotillstånden omfattar VHF-radiotelefoner inom luftfart samt landnings- och navigeringssystem (ILS, VOR, DME). Den som använder radiosändare ska kontrollera behovet av särskild behörighet att sköta radiokommunikation inom luftfart i Transport- och kommunikationsverkets föreskrift PEL M2-93.

Radiotillstånd för fjärrstyrnings- och fjärranvändningsnät (KO)

Radiotillstånd behövs för användning av radiomodembaserade radionät. Radiomodem används bland annat för styrning och övervakning av olika tjänster inom kommunalteknik, såsom funktionen i eldistributions-, vattendistributions- och avloppsvattennät.

Radiotillstånd för radiolänkar (LI)

Radiotillstånden är avsedda för dataöverföringsförbindelser mellan två fasta platser. Radiolänkar används huvudsakligen i stamförbindelser för mobilnät samt dataöverföringsförbindelser i el- och myndighetsnät.

Radiotillstånd för maritima radiosystem (MJÄR)

Radiotillstånd behövs i radiokommunikation inom sjöfart och båtliv när en radiosändare används på land. Till exempel radiokommunikation i anknytning till ledning av hamnverksamhet eller sjötrafik.

Radiotillstånd för övriga radiosystem (MUUT)

Radiotillstånden är avsedda för sådana radiosändare som inte tillhör någon av de i tabellen uppräknade radioanläggningsgrupperna. Radiotillstånd kan ansökas med fritt formulerad ansökan.
 

Radiotillstånd för allmänna radionät (MVV)

Radiotillstånd beviljas för operativ verksamhet och produktutveckling i allmänna och privata mobilnät. Radiotillstånd kan ansökas med fritt formulerad ansökan.

Radiotillstånd för personlig nödsändare (PLB)

Med radiotillståndet skickas ett identifieringsnummer som kan programmeras i nödsändaren. Tillståndet gäller för en enskild apparat i Finland.

Radiotillstånd för privata radionät (PMR)

Radiotillstånd omfattar mobila terminaler (radiotelefoner och datamodem) som används för tal- och dataförbindelser i markradiotrafik samt eventuella basstationer. De beviljade frekvenserna är antingen kundspecifika eller i samtrafik.

Radiotillstånd för amatörradiostation (RA)

Radiotillståndet är avsett för att utöva amatörradiokommunikation. Sökande av radiotillstånd ska ha behörighetsbevis för radioamatör.

En radioamatörklubb ska ha en övervakare av stationen som har behörighetsbevis för radioamatör.

Radiotillstånd för radiomikrofoner (RM) 

Radiotillstånd är avsedda för situationer där syftet med användningen av radiomikrofonen är kortvarigt, såsom frekvens- och/eller strålningseffektparametrar som inte är befriade från kravet på tillstånd. Tillståndet omfattar förutom egentliga radiomikrofoner även sändarapparater för öronmonitorer.

Radiotillstånd för radiostyrningsförbindelser (RO)

Radiotillstånd är avsedda för olika visibla fjärrstyrda anläggningar inom näringslivet. Den strålningseffekt som används är liten, högst 100 mW ERP och anordningarna som styrs är vanligen olika kranar.

Radiotillstånd för satellitsystem och markstationer (SAT)

Radiotillstånd behövs för satelliter och radiosändare som används i deras markstationer.

Radiotillstånd för fasta trådlösa accessnät (WLL)

Radiotillstånd behövs för användning av trådlösa bredbandsnät som fungerar inom det egna frekvensområdet. Näten fungerar i frekvensområdet 1350 MHz. Radiotillstånd kan ansökas med fritt formulerad ansökan.

Radiotillstånd för kortvariga evenemang

Du kan ansöka om radiotillstånd med vår elektroniska ansökningsblankett samtidigt för radiotelefoner, telemetrisändare, radiomikrofoner och trådlösa kameror/videolänkar. För kortvarig användning av övriga tillståndsslag ansöks radiotillstånd enligt de alternativ som anges i tabellen vid tillståndsslaget i fråga.

Uppdaterad