Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kesärenkaat alle kelien mukaan - kitkarenkaiden merkinnät kannattaa tarkistaa vaihdon yhteydessä

Talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun, mutta niitä saa tarvittaessa käyttää sen jälkeenkin. Tänä keväänä renkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa talvirenkaiden merkinnät - lumipitomerkintä pitää löytyä kitkarenkaasta ensi talvena.

Tänä keväänä renkaidenvaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa talvirenkaiden merkinnät, sillä lumipitomerkintä pitää löytyä henkilö- tai pakettiauton kitkarenkaasta 1.12.2024 alkaen.

"Joulukuusta alkaen talviolosuhteissa ei saa enää käyttää sellaisia kitkarenkaita tai muita tavanomaisia nastattomia talvirenkaita, joissa ei ole lumipitomerkintää. Lumipitomerkintä renkaan sivupinnassa osoittaa, että rengas on tyyppihyväksynnässä testattu ja täyttää lumipitoa koskevat vähimmäisvaatimukset", kertoo Traficomin ylitarkastaja Reetta Kinisjärvi.

lumipitomerkintä renkaassa
Kitkarenkaan lumipitomerkintä

Jääpitomerkintä varmistaa henkilöauton renkaiden soveltuvuuden vaativiin talviolosuhteisiin

Jääpitomerkintä renkaan sivupinnassa kertoo siitä, että rengas on tyyppihyväksynnässä testattu ja että se täyttää vähimmäispitovaatimukset jäisellä pinnalla.

Jääpitomerkintä renkaassa
Talvirenkaan jääpitomerkintä

"Talvirenkaiden jääpitomerkintä ei ole pakollinen, mutta merkintä varmistaa renkaiden soveltuvuuden vaativiin talviolosuhteisiin paremmin kuin pelkkä lumipitomerkintä. Eli suosittelen etsimään tätäkin merkintää uusissa renkaissa", sanoo Kinisjärvi.

rengas, missä jää- ja lumipitomerkinnät
Jää- ja lumipitomerkintä renkaassa. Kuva: Nokian renkaat

Vinkkejä kesärenkaiden vaihtoon

Talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun. Maaliskuu ei kuitenkaan ole takaraja talvirenkaiden käytölle, vaan myös nastarenkaita saa käyttää sen jälkeenkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

"Kun pohdit juuri sinulle oikeaa renkaiden vaihtoaikaa, mieti milloin ja missä ajat. Keväällä sään vaihtelut voivat olla suuria eri paikoissa, ja se kannattaa ottaa huomioon", ylitarkastaja Tatu Siivonen muistuttaa. "Älä siis katso kalenteria vaan ajo-olosuhteita", Siivonen jatkaa.

Vinkit renkaanvaihtoon:

  1. Tarkista renkaiden kunto ja uusi tarvittaessa kulunut, vaurioitunut tai vanha rengas.
  2. Lain vaatima minimiurasyvyys kesärenkaalle on 1,6 mm. Turvasuositus on kuitenkin vähintään 4 mm.
  3. Varmista, että renkaan pyörimissuunta on oikein.
  4. Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta.
  5. Muista pyöränpulttien huolellinen kiristäminen ja tee jälkikiristys noin sadan kilometrin ajon jälkeen.

Lisätietoja

Traficomin määräys: Ajoneuvon käyttö tiellä (Ulkoinen linkki)