Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Lauri Isotalo, Kyberturvallisuuskeskus

Diplomi-insinööri Lauri Isotalo etsii työssään ratkaisuja kansalaisten tietoturvahaasteisiin. Viime vuonna Lauri mm. ratkoi soittajan puhelinnumeron väärentämiseen liittyviä teknisiä ongelmia. Lopulta yhteistyössä suomalaisten teleyritysten kanssa syntyi malli, jolla teleoperaattorit velvoitettiin estämään soittajan numeron väärentäminen ja kansainvälisten huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille.

Lauri Isotalo

"Koen, että Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa voin vaikuttaa suomalaisten jokapäiväiseen arkeen ja tehdä sitä omalta osaltani kyberturvallisempaa. Kun keskustelee kansalaisten kanssa ja ymmärtää heidän kyberturvan ongelmiaan ja millaisiin tilanteisiin he ovat joutuneet arkipäivässään, kokee oman työnsä hyvin motivoivaksi. Voisi sanoa, että monet suomalaiset joutuvat jopa täysin kohtuuttomiin tilanteisiin kyberrikollisuuden kohteina".

Laurin työn suola on sen laaja-alaisuus ja mahdollisuus vaikuttaa itse työn sisältöön. Pääasiallisena tehtävään hän kehittää Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen data-analytiikkaa.

"Työni on pitkäjänteistä ihmisten ja teknologian parissa työskentelyä. Usein me tekniikan ammattilaiset korostamme teknistä osaamistamme ja mielenkiintoa siihen. Tämä toteutuu myös minun työssäni, koska tähän liittyy paljon haasteita ja ratkottavia IT-teknisiä ongelmia, jotka ovat hyvin mielenkiintoisia. Viime kädessä työni on kuitenkin ihmisten kanssa tapahtuvaa yhteistyötä ja vuoropuhelua. Pitää olla valmis ymmärtämään uusia asioita ja kysymään itseltään ja muilta työyhteisössä, miten voimme tehdä asiat paremmin, laadukkaammin ja nopeammin."

Pitkän uran Nokialla ja teleoperaattoreilla tehneen Laurin toi Traficomiin kolme vuotta sitten mielenkiinto kyberturvallisuuteen ja sen kehittämiseen.

"Sattumalla on ollut urapolullani keskeinen merkitys. Se, että työskentelin jo opiskeluaikana Nokian verkkoteknologian suunnittelussa, lähti liikkeelle tuiki tavallisesta teekkarin kesäharjoittelusta. Jos minut olisi valittu johonkin toiseen kesätyöpaikkaan, voisin olla aivan täysin muulla alalla ja tehtävissä."

Sattuma on rakentanut Laurin kuljettavaksi mielenkiintoisen urapolun, jota on ollut ilo tallata.

"Kyberturvallisuuskeskus on paikka, jossa voi todella vaikuttaa suomalaiseen tietoturvaan ja sen kehitykseen. Täällä on myös paljon osaamista ja hyviä työkavereita. Joka aamu on mukava aloittaa työpäivä."

Vapaa-ajallaan Lauri viettää aikaa perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. 

"Liikun ulkona ja juoksen, mutta en hae silloin urheilusuorituksia. Enemmän kyse on nautinnosta ja kyvystä tarttua miellyttävään hetkeen luontoa katsellen ja eri vuodenaikoja ihmetellen."
 

Päivitetty