Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Teoriakoetilaisuuksia järjestetään Traficomin toimitiloissa Helsingissä ja Tampereella sekä Lappeenrannan toimipisteessä. Kokeisiin pitää ilmoittautua vähintään viikkoa ennen valittua koepäivää.

Teoriakoetilaisuudet

Koetilaisuudet alkavat klo 9.00 ja loppuvat viimeistään klo 16.00. Hakijan on ilmoittauduttava ennen koetilaisuuden alkua toimipisteen asiakaspalvelupisteessä.

Tietoa purje- ja kuumailmapallojen teoriakokeista löydät täältä. (Ulkoinen linkki) Huoltohenkilöstön Part 66L -kokeista löydät tietoa täältä .

Teoriakoetilaisuudet

Helsinki:                                                                                         

 • 7-8.5/ 22-23.5
 • 5-6.6/ 19-20.6
 • 3-4.7/ 31.7-1.8
 • 14-15.8/ 28-29.8

Tampere:

 • 14-15.5 
 • 11-12.6 Täynnä!
 • 9-10.7
 • 14-15.8

Lappeenranta:

 • 16-17.5  
 • 18.-19.6
 • 13-14.8

Otathan mukaan oman lyijykynän (ei tusseja tai kuulakärkikyniä) sekä kakkaran/ plotterin.

(muutokset koetilaisuuksien päivämäärissä mahdollisia) 

Kokeiden suorituspaikat

Teoriakoetilaisuuksia järjestetään Traficomin toimitiloissa Helsingissä, Tampereella ja Lappeenrannassa. Muut tiedustelut osoitteeseen teoriakokeet(at)traficom.fi.

Kokeiden suorituspaikkojen käyntiosoitteet:

 • Pasilan virastokeskus, Opastinsilta 12, 00520 Helsinki
 • Yliopistonkatu 38, 33100 Tampere 
 • Lappeenrannan virastotalo, Villimiehenkatu 2, 53100 Lappeenranta

Ilmoittautuminen kokeeseen

Kun lupakirjan hakija on suorittanut hyväksytysti koulutusorganisaation (ATO/ DTO) järjestämän teoriakoulutuksen ja -kokeet, voi hakija ilmoittautua ATO:n/ DTO:n suosituksella Traficomin järjestämään teoriakokeeseen.

 Mikäli kyseessä on ATPL, MPL tai CPL koulutus joka on annettu uuden syllabuksen mukaan, on viimeistään siinä koulun suosituksessa, joka annetaan viimeistä koepaperia ensimmäistä kertaa yrittävälle, oltava tieto hyväksytysti suoritetuista AREA 100 KSA summatiivisista arvioinneista sekä mental math -testin läpäisystä.

Hyväksytyn koulutusorganisaation suositus on voimassa 12 kuukautta. Jos hakija ei ole suosituksen voimassaoloaikana osallistunut vähintään yhteen teoriakokeen osakokeeseen, hyväksytty koulutusorganisaatio päättää lisäkoulutuksen tarpeesta hakijan tarpeiden perusteella.

Jos hakija muuntaa kansallista lupakirjaa PART-FCL -lupakirjaksi, voi hän ilmoittautua muuntokokeeseen ilman ATO:n suositusta. Ilmoittautuminen teoriakokeeseen tehdään ilmoittautumislomakkeella ja koepäivä vahvistetaan hakijalle sähköpostitse.

Huom! Kun ilmoittaudut SIO:n, Patrian, Aeropolen tai SMLL:n valvomiin kokeisiin, Traficom ei lähetä vahvistusta ilmoittautumisesta. Kopio lähetetystä lomakkeesta menee kouluttajalle, mikäli hänen sähköpostiosoitteensa on täytetty lomakkeeseen.

Ilmoittaudu kokeisiin

Ennen ilmoittautumista varmistathan ylempää sivun alusta, että koepäivän perässä ei lue päivän olevan täynnä. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja peruminen on mahdollista vain sairastapauksissa lääkärintodistuksella.

 

 

 

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen toivottua koepäivää.

Huomioithan ilmoittautuessasi, että istuntojen välissä tulee olla viisi päivää. 

(esim. jos osallistut kokeeseen to-pe, niin seuraavan kerran voit osallistua kokeisiin aikaisintaan seuraavana torstaina)

Et myöskään voi suorittaa hylätyn osakokeen uusimista samassa istunnossa seuraavana päivänä, vaan välissä on oltava viisi päivää ennen uutta suoritusta.

 

Huom! TRE/ FE-kokeisiin ilmoittaudutaan nykyään myös samalla lomakkeella kuin muihinkin kokeisiin. Suosituksen sijaan liitä lomakkeeseen todistus TRE/FE kurssista.

Ohjeita koetilaisuuteen

Koetilaisuuteen voit ottaa mukaan kynän (lyijykynä, ei kuulakärkikynää tai tussia), kumin, kakkaran, plotterin, sanakirjan (ei ilmailukäyttöön tarkoitettua) sekä harpin sen mukaan mitä kokeissa tarvitset.

Omien laskimien käyttö kokeissa ei ole sallittua, Traficom tarjoaa oppilaille kokeen ajaksi laskimen käyttöön (Funktiolaskin Canon F-718SGA). Lisäksi matkapuhelimet sekä rannekellot kerätään kokeen ajaksi pois. Tarjoamme oppilaan käytöön myös suttupaperia. Pöydällä ei saa olla mitään muita tavaroita edellä lueteltujen lisäksi.

Osakokeiden välissä voi pitää n. viiden minuutin jaloittelu/ WC taukoja ja mikäli tekee monta osakoetta, voi pitää yhden n. puolen tunnin lounastauon.

Tauoilla on myös mahdollista syödä/ juoda omia eväitä. Aulassa narikan läheisyydessä on ilmainen kahviautomaatti myös oppilaiden käytössä.

Voit itse valita missä järjestyksessä osakokeet teet ja mikäli olet ilmoittautunut kahdelle päivälle, kumpana päivänä teet mitkäkin osakokeet.

Esteestä ilmoittaminen

Osallistujan yllättävästä esteestä tai sairastapauksesta tulee viipymättä ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen teoriakokeet(at)traficom.fi. Huomioithan myös, että jos varaat istunnon molemmat päivät, mutta osallistutkin vain toiselle päivälle, veloitetaan toisesta, käyttämättä jääneestä päivästä yhtä osakoetta vastaava summa.

Maksut

Ilmailun teoriakokeet ovat maksullisia. Maksut perustuvat Liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin maksullisista suoritteista. Maksu teoriakokeista suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kokeiden hinnat 1.1.2019 LVM:n maksuasetuksen mukaan ovat:

 • 2.1.1 Teoriakoe, ATPL, CPL tai IR, osakoe 59 euroa
 • 2.1.2 Teoriakoe, muut kuin 4.1.1, osakoe 33 euroa

Todistus suoritetuista kokeista

Todistus suoritetuista kokeista lähetetään sähköpostitse ilmoittautumislomakkeessa annettuun osoitteeseen. Todistus lähetetään pääsääntöisesti istunnon päätyttyä, mutta kuitenkin viimeistään kolmen työpäivän kuluessa istunnon päättymisestä.

Lisätietoja: teoriakokeet(at)traficom.fi

Päivitetty