Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Moottoriveneessä ja yli 5 metrin pituisessa purjeveneessä tulee olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine jokaiselle veneessä olijalle.

Pelastusliivit parantavat merkittävästi veden varaan joutuvan henkilön selviytymismahdollisuuksia ja helpottavat henkilön etsintää ja pelastusta.

Pelastusliivit tulee valita käyttötarkoituksen mukaan

Pelastusliivit tulee valita käyttötarkoituksen mukaan ja niiden sopivuus tulee varmistaa sovittamalla ennen ostopäätöstä, tämä on erityisen tärkeää lasten liivejä ostettaessa. Liivien tulee olla riittävän mukavat päällä, jotta niitä tulee käytettyä. Mikäli tuntee epävarmuutta liivien valinnassa, niin liivit kannattaa ostaa asiantuntijaliikkeestä, josta saa vastaukset omiin kysymyksiinsä.

Kaikkien Suomessa myytävien pelastusliivien ja kelluntapukineiden tulee täyttää henkilösuojain direktiivien vaatimukset ja olla CE-merkittyjä. CE- merkintä takaa, että tuote on testattu ja täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset ja ennen ostopäätöstä kannattaa tarkistaa, että kelluntavarusteesta löytyy tämä merkintä.

Oikea käyttö ja huolto

Kelluntavarusteita on käytettävä, huollettava ja säilytettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti ja varusteiden mukana tuleva käyttöohje on suositeltavaa lukea.

Pelastusliivien käytössä on tärkeää, että ne on puettu oikein. Mikäli säädöt on tehty huonosti henkilö saattaa vajota liian alas liivien sisään ja tällöin liivit ei toimi suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi paukkuliivien vyötäröhihna tulee kiristää riittävän tiukalle.

Pelastusliivit pelastavat henkilön vain, mikäli ne on valittu oikean käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä kun henkilö putoaa veteen ja ne on puettu oikein.

Päivitetty