Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficom ylläpitää liikenneasioiden rekisteriä, joka sisältää tiedot vesikulkuneuvoista (entinen vesikulkuneuvorekisteri eli venerekisteri).

Vesikulkuneuvojen rekisteritietoja pidetään vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi ja vesikulkuneuvojen käyttämisestä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Rekisteristä on hyötyä valvonta- ja pelastustoiminnalle, ja sitä käytetään myös vesialueiden käytön suunnitteluun.

Rekisteristä saadaan tietoa Suomessa käytössä olevien veneiden ja muiden vesikulkuneuvojen määrästä ja niiden ominaisuuksista.

Rekisteriä ylläpidetään myös vesikulkuneuvo- ja moottorivarkauksien selvittämisen helpottamiseksi. Sen tietoja voidaan myös hyödyntää tiedottamisessa, jos tietyssä vesikulkuneuvotyypissä on ilmennyt vakavia puutteita.

Ilmoita vesikulkuneuvon rekisteritietojen muutoksesta 30 päivän sisällä. Rekisteritietojen muutoksen jälkeen saat uuden rekisteröintitodistuksen automaattisesti.

Sinun tulee myös tehdä ilmoitus, jos vesikulkuneuvo tuhoutuu, myydään tai luovutetaan ulkomaille tai poistetaan pysyvästi käytöstä.

Millaiset veneet tulee rekisteröidä?

Liikenneasioiden rekisteriin kuuluvat runkopituudeltaan vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet. Vesikulkuneuvot on merkittävä rekisteriin myös silloin, kun valmistajan ilmoittama moottoriteho on vähintään 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoimaa.

Rekisteröintivelvollisuus koskee myös muita koneellisia vesikulkuneuvoja, kuten vesiskoottereita sekä valtion ja kuntien omistamia vesikulkuneuvoja.

Rekisteröintivelvollisuus ei koske

  • puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen omistamia vesikulkuneuvoja
  • alus- tai kalastusalusrekisteriin merkittyjä aluksia ja vesikulkuneuvoja
  • pelkästään kilpailukäytössä olevia vesikulkuneuvoja.

Veneiden rekisteröintineuvonta auttaa tarvittaessa:

Missä venerekisteröinnin voi tehdä?

Voit asioida 24/7 meidän Oma asiointi –palvelussamme.

Vaihtoehtoisesti voit asioida henkilökohtaisesti rekisteröintipisteissä ympäri Suomea tai lähettämällä hakemus liitteineen Traficomiin.

Voit hoitaa lähes kaikki rekisteröinnit sähköisesti tai asioimalla henkilökohtaisesti rekisteröintipisteessä.

Ainoastaan vesikulkuneuvon lopullinen poisto, erityistunnus sekä luovutusilmoitus tuntemattomalle lähetetään suoraan Traficomiin käsiteltäväksi.

Yhteystiedot:

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom 
PL 320 
00059 TRAFICOM  

kirjaamo@traficom.fi

Päivitetty