Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Perttu Halonen, Kyberturvallisuuskeskus

Erityisasiantuntijamme Perttu Halosen haaveammatti lapsena oli tähtitieteilijä, mutta diplomi-insinöörin opinnot johtivat lopulta kyberturvallisuuden pariin. Tällä hetkellä Perttu huolehtii siitä, että sosiaali- ja terveysalan sekä elintarvikealan organisaatioilla on ajantasaiset tiedot ajankohtaisista tietoturvailmiöistä ja toimialansa kyberturvallisuuden tilannekuvasta.

Perttu Halonen

Perttu myös käsittelee kollegoidensa kanssa sote- ja elintarvikealojen organisaatioiden ilmoituksia tietoturvaloukkauksista, kuten tietojen kalastelusta tai palvelunestohyökkäyksistä.

Tietoturvan pariin Perttu ajautui sattumalta, kun kaveri vinkkasi harjoittelijan paikasta Nokian tutkimuskeskuksessa. Työn alle päätyi prototyyppi tietoturvalokien tarkkailu- ja analysointijärjestelmästä. Valmistumisen jälkeen Perttu työskenteli Nokialla useita vuosia, kunnes alkoi kaivata laajempaa näkökulmaa tietoturvallisuuteen.

Pertun mielestä parasta hänen nykyisessä työssään on laaja yhteistyö sekä vaihtelevat työtehtävät.

"Välillä pohditaan yrityksen henkilöstöhallinnon mahdollisuuksia ohjata henkilöstön kyberturvallisuusosaamista ja välillä julkishallinnon käyttämien pilvipalveluiden tietoteknistä suojaamista."

Tulkin taidoista hyötyä

Sotealan tietoturvan parissa työskentely vaatii Pertun mukaan hyviä yleistietoja niin tietotekniikasta kuin yhteiskunnan toiminnasta. Myös hyvistä esiintymis- ja vuorovaikutustaidoista on hyötyä. Englanninkielen taito on välttämätöntä, koska kyberturvallisuus on lähtökohtaisesti aina kansainvälistä.

"Työssäni täytyy tuntea tietotekniikkaa laajasti ja esimerkiksi ymmärtää jotakin tietoliikenneprotokollista aina toiminnanohjausohjelmistoihin asti. Samoin on ymmärrettävä laajasti yhteiskunnan toimintaa: esimerkiksi, kuinka terveydenhuollon toiminta riippuu jätehuollosta ja mitä digitaalisia järjestelmiä asiaan liittyy. Työssä täytyy osata keskustella vuoronperään tietoturva-asiantuntijoiden ja toimitusjohtajien kanssa ja joskus toimia tulkkina heidän välissään."

Jotta jokainen voisi tehdä osansa kyberturvallisuuden eteen 


Perttu kokee työnsä erityisen merkityksellisenä nopeasti digitalisoituneessa maailmassa.

"Turvallisuutta ei ole ymmärretty rakentaa sisään kaikkiin digitaalisiin järjestelmiin ja toimintamalleihin eikä kaikkia uhkia ole hyvästä yrittämisestä huolimatta pystytty ennakoimaan. Luon työlläni ymmärrystä digitaalisen yhteiskunnan suojaamisen tarpeista ja mahdollisuuksista, jotta jokainen voisi tehdä osansa hyvän kyberturvallisen elämän eteen."

Työnsä ohella Perttu on ehtinyt kouluttautua sopimuspalokunnan päälliköksi ja johtaa tällä hetkellä Helsingin vapaaehtoista palokuntaa. Lapsiperhearjen ja VPK:n lisäksi mies ehtii joskus lukea myös kirjoja tai katsella elokuvia. 

Päivitetty