Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Vuoden yhteisrakentamishanke –kilpailun voittajat valittiin tiistaina 29.10. Helsingissä. Kuntasarjan voittajaksi valittiin MPY Palveluiden Mikkelin kaupungin kilpailuttama hanke, jossa vanhat kuntakeskukset saatiin yhteistyöllä valokuidun piiriin. Yrityssarjan voitto meni Netplazan valokuituhanke Reisjärvellä, jossa etsittiin uusia toimintatapoja, joilla maaurakointia vaativien infratöiden yhteensovittaminen eri toimijoiden kesken helpottuisi ja yleistyisi.

”Yhteisrakentamiskilpailuun saimme mukaan 21 upeaa hanketta, joissa on mukana kymmeniä toimijoita eri puolilta Suomea. Suomessa on mittakaavaltaan suuri maa ja yhteisrakentamisen edut ovat täällä ilmeiset. Yhteisrakentamisessa Suomi näyttää oikeaa suuntaa Euroopassa.”, iloitsee Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteistyössä alan toimijoiden kanssa järjestämässä Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailussa etsittiin uusia toimintatapoja, joilla helpotetaan eri infraverkkojen yhteisrakentamista, säästetään rakentamiskustannuksia sekä lisätään yhteistyötä infratoimijoiden välillä.

Netplazan hankkeessa syntyi uusia toimintatapoja maaurakointi vaativien töiden yhteensovittamisen helpottamiseksi

Yrityssarjan voittajaksi nousi Netplaza Oy:n Reisjärven valokuituhanke, jossa etsittiin uusia toimintatapoja, joilla maaurakointia vaativien infratöiden yhteensovittaminen eri toimijoiden kesken helpottuisi ja yleistyisi. Hanke oli mukana kilpailussa R-Netin, Netplazan ja Elenian yhteishankkeena.

”Voitto tuntuu oikein hyvältä, sillä tässä hankkeessa jokainen rakennusmetri sovitettiin yhteen valokuidun ja sähkön osalta niin pitkälle, kun se on teknisesti mahdollista. Reisjärvellä valokuituverkkoa rakennettiin 190 kilometriä, joissa yhteiskaivantoa sähköverkon kanssa oli 154 kilometriä. Yhteisrakentamisprosentti nousi siis 82 %:iin ja näin suuriin yhteiskaivantoprosentteihin päästään vain kun suunnitelmat yhteen sovitetaan ajoissa”, kertoo Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala.

”Saavutettuina etuina on myös asiakaslähtöisyys, kun infratyöt tontilla tapahtuvat samanaikaisesti sen sijaan, että pihaa myllättäisiin useina vuosina peräkkäin”, summaa RNetin edustajana toiminut Matti Kangas.

Mikkelin hankkeessa saatiin vanhat kuntakeskukset yhteistyöllä valokuidun piiriin

Kuntasarjan voittajaksi Mikkelin kaupungin kilpailuttama ja MPY Palvelut Oyj:n toteuttama hanke, jossa Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen sekä Mikkelin kaupunginosan Otavan alueet saatiin yhteistyöllä valokuidun piiriin.

"Onhan tämä mahtavaa saada tunnustusta hyvin tehdystä työstä! Tämän kaltaisissa yhteisrakentamisen hankkeissa asukkaat saavat samalla kaivamisen aiheuttamalla haitalla sekä luotettavasti toimivan sähköverkon että nopeat teleyhteydet. On selvää, että kyseessä on myös kaupungin etu ja kyllä asukashaitan minimointi on yhteisrakentamisen suurin hyöty", toteaa Mikkelin kaupungin projektipäällikkö Timo Rissanen.

"Pyrimme alusta alkaen huomioimaan mahdollisimman tarkasti Järvi-Suomen Energian käynnissä olleet säävarman sähköverkon rakentamistyöt", kertoo MPY:n myyntijohtaja Juha Putkonen työskentelyn alkuvaiheista. "Liityimme mukaan hankkeisiin kaikkialla, missä se aikataulujen ja tekemisen vaiheiden puolesta oli mahdollista. Näin saimme sekä sähköjohdot että valokuidun kaivettua maahan mahdollisimman vähällä ympäristöhaitalla."

”Tulevaisuuden sähköverkot vaativat tietoliikenneyhteyksiä, joten tämä oli luonteva ratkaisu aloittaa yhteisrakentaminen. Yhdessä tekeminen palveli koko maakunnan etua”, kertoo toimitusjohtaja Arto Pajunen Järvi-Suomen Energia Oy:stä.

Lisätietoja:

Tutustu Netplazan hankkeeseen (Ulkoinen linkki)

Tutustu Mikkelin hankkeeseen (Ulkoinen linkki)

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Päivi Peltola-Ojala, paivi.peltola-ojala@traficom.fi, p. 029 539 0539