Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kaikilla kuluttajilla ja yrityksillä on oikeus saada tietyt kohtuuhintaiset ja toimivat viestinnän peruspalvelut eli yleispalvelut kotiinsa tai yrityksen toimipisteeseen. Traficom turvaa oikeutesi nimeämällä operaattorin tarjoamaan näitä yleispalveluja niillä alueilla, joilla ei muuten olisi riittävästi kaupallista tarjontaa.

Viestinnän peruspalveluilla eli yleispalvelulla tarkoitetaan alla mainittuja palveluita.

  • kiinteä tai langaton puhelinliittymä
  • viiden megan laajakaistaliittymä
  • kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden tekstiviestipalvelu
  • kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden internetpalvelu
  • kattava yhteystietopalvelu (kyse voi olla esim. puhelin- tai tekstiviestipalvelu tai internetissä käytettävissä oleva palvelu).

Jos jotain palvelua ei jollain alueella ole riittävästi saatavilla, nimeää Traficom operaattorin toimimaan alueella ns. yleispalveluyrityksenä. Yleispalveluyritykseksi nimetyn operaattorin on tarvittaessa tarjottava puhelinliittymä ja viiden megan laajakaistaliittymä alueen vakituisiin asuinpaikkoihin ja yritysten toimipisteisiin. Vapaa-ajan asunnot eivät kuulu yleispalvelun piiriin.

Hakupalvelumme kertoo sinulle, onko alueellesi nimetty yleispalveluyritys .

Traficom valvoo yllä luetellut yleispalvelut ennakkosääntelyn ja jälkikäteisvalvonnan avulla.

Yleispalvelua kiinteällä vai langattomalla verkolla

Huomaathan, että operaattori voi itse valita, millä teknisellä ratkaisulla se toteuttaa yleispalveluun kuuluvan puhelin- ja internetyhteyden. Oikeus yleispalveluun ei siis takaa sinulle oikeutta vaatia operaattorilta esim. matkapuhelinliittymää kiinteän puhelinliittymän sijaan tai kiinteää laajakaistayhteyttä mobiililaajakaistaliittymän sijaan.

Toimiva puhelinliittymä

Yleispalvelun kannalta riittää, että puhelinliittymä toimii yhdessä pisteessä kotona tai yrityksen toimipaikassa. Jos kännykkäkuuluvuus sisätiloissa on huono, voi tämä edellyttää sinulta investointia kuuluvuuden parantamiseen pöytä-GSM-laitteella ja katolle asennettavalla lisäantennilla.

Eikö puhelinliittymäsi toimi toivotulla tavalla? Katso myös ohjeet ja vinkit puhelinliittymän ongelmatilanteisiin .

Viiden megan perustason laajakaistaliittymä

Yleispalveluun kuuluva laajakaistaliittymä eroaa muista ns. kaupallisista liittymistä nopeuden osalta. Liittymän saapuvan nopeuden (eli latausnopeuden) täytyy olla vähintään 5 Mbit/s. Riittää kuitenkin, että  nopeus täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Miniminopeus 3,5 Mbit/s, jonka tulee toteutua pääsääntöisesti aina
  • Normaalinopeus 4,5 Mbit/s, jonka tulee toteutua 90- prosenttisesti jokaisen neljän tunnin mittausjakson aikana.
  • Maksiminopeus 5 Mbit/s, jonka tulee toteutua ainakin osan ajasta.

Tätä nopeampien yhteyksien tarjonta ei kuulu yleispalvelun piiriin, vaan tapahtuu kaupallisin perustein, eikä Traficom voi velvoittaa operaattoreita toimittamaan nopeampaa liittymää.

Riittää myös, että liittymä toimii vähintään yhdessä pisteessä kotona tai yrityksen toimipaikassa. Tämä voi esimerkiksi edellyttää, että itse parannat mobiililaajakaistan toimivuutta liittämällä mobiilireitittimeen tai mokkulaan katolle asennettavan lisäantennin. 

Eikö laajakaistaliittymäsi toimi toivotulla tavalla? Katso myös ohjeet ja vinkit laajakaistaliittymän ongelmatilanteisiin

Kuulo- ja puhevammaisten erityispalvelut

Kuulo- ja puhevammaisilla henkilöillä on oikeus saada puhelinyhteyttä vastaavia palveluita: videoyhteyden mahdollistavan laajakaistan ja tekstiviestejä.

Päivitetty