Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kevyeiden ilma-alusten lupakirja (Light Aircraft Pilot Licence LAPL) oikeuttaa lentämään yksin lentokoneella (A) tai helikopterilla (H) sekä ottamaan esimerkiksi kavereita kyytiin. Kevyiden ilma-alusten lupakirjalla ei saa harjoittaa ilmailua ansiotarkoituksessa, mutta kuluja voi jakaa matkustajien kesken. Palolentojen harjoittaminen ei ole mahdollista LAPL(A)-lupakirjalla.

LAPL-lupakirjalla sinulla on matalampi kynnys päästä lentämään verrattuna perinteiseen yksityislentäjän lupakirjaan (PPL) . Lupakirjan haltijalla on oikeus toimia päällikkönä ilma-aluksessa, jonka suurin sallittu lentoonlähtömassa on enintään 2000kg ja jossa on enintään kolme matkustajaa kyydissä (päällikkö + max. 3 matkustajaa). Lupakirjan käyttöoikeus ei vaadi perinteistä tarkastuslentoa vaan se perustuu viimeaikaiseen kokemukseen. Myös tarkastuslennolla on mahdollista jatkaa käyttöoikeutta aina kaksi vuotta eteenpäin.

LAPL-lupakirjan haltijana

  • Voit toimia päällikkönä SEPL(land)- tai SEP(sea)-lentokoneessa, TMG-moottoripurjelentokoneessa tai yksimoottorisessa helikopterissa
  • Voit hankkia lupakirjaasi yölentokelpuutuksen, hinauslentokelpuutuksen tai taitolentokelpuutuksen
  • SAR-lennot ovat lähtökohtaisesti sallittuja, jos toiminta ei ole kaupallista ja mahdollinen organisaatio tai muu taho ei edellytä medikaalin luokkaa 2.
  • Laskuvarjohyppylennot ovat lähtökohtaisesti sallittuja, kunhan koneessa ei missään vaiheessa ole yli neljää henkilöä. Varmistathan mahdollisen organisaation omat vaatimukset.

Metsäpalolennot vaativat PPL-lupakirjan ja medikaalin luokan 2.

Näin hankit kevyiden ilma-alusten lupakirjan

1

Ikävaatimus

Kevyiden ilma-alusten lupakirjan (A/H) hakijan on oltava vähintään 17-vuotias.

4

Viranomaisen teoriakokeet

Voit osallistua teoriakokeisiin sen jälkeen, kun olet suorittanut teoriakoulutuksen loppuun. Lentokoulutus voi olla kesken, kun osallistut kokeisiin.

Päivitetty